Aliyev: Taraflar Ermenistan ve Azerbaycan'dır

Resmi ziyaret için gittiği Roma'da bir İtalyan televizyonuna açıklamalarda bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümünde Yukarı Karabağ'daki Ermeni toplumunun herhangi bir şekilde taraf olmadığını belirterek, ''Sorunun çözümünde taraflar Azerbaycan ve Ermenistan'dır'' dedi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 10:59
Abone Ol google-news

Azeri devlet haber ajansı Azertac'ın haberine göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi ziyaret için gittiği Roma'da İtalyan RAI televizyonuna yaptığı açıklamada, tarafların Azerbaycan ve Ermenistan olduğunun bir süre önce imzalanan Moskova Bildirisi'nde de teyit edildiğini, iki ülkenin liderleri tarafından imzalanan bildiride ayrıca sorunun uluslararası hukuk kuralları ve bu çerçevede kabul edilen bildiriler temelinde çözülmesi gereğinin kaydedildiğini söyledi.

Moskova Bildirisi'nde sorunun aşamalı çözümünün öngörüldüğünü, bunun da Bakü'nün savunduğu teze uygun olduğunu kaydeden Aliyev, ''Bizim yaklaşımımız her zaman bu şekilde olmuştur. Ermenistan ise sorunun (tüm aşamaların bir arada gerçekleştirileceği) paket çözümü savunmuştur'' dedi.

Azerbaycan'ın gerekirse askeri yöntemler kullanabileceğini, Moskova Bildirisi'nde bundan kaçınacakları yönünde bir sorumluluk almadıklarını vurgulayan Aliyev, ''Bildiride yer alan 'Çözümün siyasi yolla olması düşüncesindeyiz' ifadesi, temel haklarımızdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmez. Uluslararası hukuk kurallarına göre, her ülkenin kendini savunma hakkı vardır'' diye konuştu.

Sorunun temelinde Ermenistan'ın saldırısı sonucu Azerbaycan'ın mağdur durumda kalmasının bulunduğunu belirten Aliyev, ''Saldırı sonucunda sadece Karabağ değil, aynı zamanda Ermenilerin hiç bulunmadığı 7 bölge de Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Bu da bizim insanlarımıza eziyet vermektedir'' diye konuştu.

Ülkesinin ekonomik ve siyasi gücünün son 5 yılda kat kat arttığını ifade eden Aliyev, şimdiye kadarki müzakerelere de çözümün barışçıl yollarla olmasını istedikleri için sürdürdüklerini kaydetti. Aliyev, ''Kafkasya'da hiç kimse savaş istemiyor. Ancak, bugünkü durum da kesinlikle kabul edilemez. Ermenistan'ın neredeyse 20 yıla yakın bir süredir halkımızın temel haklarını çiğnemesi, karşılığında hiçbir gelişme olmaması kabul edilemez. Uluslararası toplum, sorunun çözümünde gereken rolü üstlenmiyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler