Alman ajanları Adana'da

Kamuoyu önüne sık çıkmayan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad dün başkent Şam'daki Hamd Camisi'nde bayram namazı kıldı. Suriye devlet televizyonu, Esad'ın Muhacirin bölgesindeki camide namaz kılarken çekilmiş görüntülerini yayınladı.

Yayınlanma: 20.08.2012 - 07:05
Abone Ol google-news

Almanya’nın Türkiye’nin gerek içinden gerekse kıyılarına yakın sularda en modern cihazlarla donatılmış bir gemisi üzerinden Suriye muhalefetine destek verdiği ortaya çıktı. Almanya ve Avrupa’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild am Sonntag, Alman gizli servisi ajanlarının Adana’daki NATO üssünde konuşlandığını ve buradan Suriye’deki tüm telefon ve telsiz haberleşmelerini dinlediğini bildirdi. Gazeteye açıklamalarda bulunan bir Amerikan istihbaratçısının da “Hiçbir Batılı gizli servisin Suriye içinde Alman istihbaratı kadar iyi kaynakları bulunmuyor” diye konuştuğu kaydedildi.

Bu arada Suriye kıyılarına yakın bölgelerde seyreden ve Alman Yurtdışı İstihbaratı’na (BND) ait en modern izleme cihazlarıyla donatıldığı bildirilen bir “filo hizmet botu”nun da Suriye hükümetinin tüm haberleşmelerini kayda geçirdiği, hatta Suriye içinde 600 kilometre uzaklığa kadar bir alanda tüm askeri birlik hareketlerini izleyebildiği açıklandı. Bild am Sonntag’ın haberinde Alman casus gemisinin topladığı bilgileri Amerikan ve İngiliz gizli servislerine aktardığı, bu bilgilerin buradan Özgür Suriye Ordusu kaynaklarına ulaştırıldığı vurgulandı. Gazete, bir BND yetkilisinin “Esad rejiminin yıkılmasındaki katkımızdan gurur duyabiliriz” diye konuştuğunu belirterek uluslararası işbirliği açısından bu önemli hizmetin gerek BND gerekse Berlin hükümeti nezdinde büyük takdir topladığını kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise “Der Tagesspiegel” gazetesinde yayımlanan röportajında, Suriye kriziyle ilgili olarak, “Türkiye şu ana kadar itidalli ve sorumluluk bilinciyle hareket etti. Hem de kendi topraklarında binlerce sığınmacıya bakmak durumundayken ve bir Türk uçağı düşürülmüşken. Ancak sadece Türkiye’ye bakmıyoruz. Sığınmacıların çokluğu Ürdün’ü de büyük sorunlarla karşı karşıya bırakıyor. Şiddetin Suriye’den Lübnan’a sıçramasından ve bu ülkedeki iç savaşı yeniden alevlendirmesinden endişe ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin, sığınmacılar ve bölgede terör örgütü PKK’nin desteklenmesinden dolayı çıkarlarını büyük tehdit altında gördüğünü belirten Westerwelle, “Askeri bir tampon bölge konusunda düşünceler var” dedi.

‘İngilizler de Kıbrıs’tan izliyor’

İngiliz Sunday Times gazetesi, Suriye muhalefetinden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İngiltere istihbarat kurumlarının Suriye ordusunun hareketleri konusunda muhaliflere katkıda bulunduğunu yazdı.

Aynı yetkili, “İngiliz istihbaratı olan biteni Kıbrıs’tan yakından takip ediyor. İngilizler bilgileri Türkler ve Amerikalılara veriyor. Biz de Türklerden alıyoruz” dedi.

Gazete, İngiliz makamlarının, Kıbrıs’ta bulunan askeri üslerde toplanan ve Türkiye üzerinden muhalif Özgür Suriye Ordusu’na aktarılan istihbarat konusunda bilgisi ve onayı olduğunu da belirtti.

Daha önce Amerikan New York Times gazetesi CIA ajanlarının Türkiye’nin güneyinde faaliyet gösterdiğini, İngiliz Reuters haber ajansı da Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Katar’la işbirliği içinde Suriyeli muhaliflere yardım sağlamak amacıyla Adana’da gizli üs kurduğunu yazmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler