Alman topraklarında Türk sendikası

Tez-Koop-İş Sendikası, Türkiye'de bir ilke imza atarak yabancı ülke toprağı olarak kabul edilen bir büyükelçilikteki ilk sendikal örgütlenmeyi gerçekleştirdi.

Alman topraklarında Türk sendikası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.05.2012 - 06:42

Türkiye'deki iş yerlerinde örgütlenebilmek için bin bir engeli aşmak zorunda kalan bir sendika, bu kez çok farklı ve farklı olduğu kadar da ilginç bir iş yerinde çalışanları sendikalı yapmayı başardı.

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş), örgütlü olduğu iş yerleri arasına yepyeni bir iş yerini ekledi. Alman Büyükelçiliği ve konsolosluklarında çalışan 200'ün üzerindeki işçiyle örgütlenme çalışması yürüten sendika, çalışanların yaklaşık yüzde 70'ini sendika üyesi yaparak toplu iş sözleşmesi yapmak için gerekli çoğunluğu sağladı.

Örgütlenme sürecinde adeta diplomatik bir çalışma yürüten, bir nevi uluslararası bir çalışmaya imza atan Tez-Koop-İş Sendikası, Almanya ve Türkiye Dışişleri bakanlıkları ile yazışmalar yaparak, çalışanların Türkiye'deki bir sendikaya üye olmalarının önünde bir engel bulunmadığını tescil ettirdi. Bakanlıklarla yapılan yazışmalar sonunda, çalışanların 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında bulundukları ve Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmeleri doğrultusunda örgütlenme hakkını kullanabilmeleri konusundaki tüm soru işaretleri ortadan kaldırılmış oldu.

Bu örgütlenmenin en çarpıcı yanı ise Türkiye'de yabancı ülke toprağı olarak kabul edilen bir büyükelçilikteki ilk sendikal örgütlenme olması. Bu haliyle Tez-Koop-İş Sendikası bir ilke imza atmış oldu.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, yaptığı açıklamada, Almanya Büyükelçiliği ve Antalya, İzmir, İstanbul konsolosluklarında yürüttükleri örgütlenme çalışmasıyla 1 ay gibi bir sürede önemli bir başarı sağladıklarını ve bugüne kadar sendikal örgütlenme deneyimi yaşanmamış yepyeni bir alanda bunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Başlangıçta çok zor ve engellerle dolu görünen bir işi başarmanın mutluluğunu yaşarken bir yandan da iç mevzuatın yarattığı sorunlarla boğuştuklarına işaret eden Bozkurt, TBMM'de bekleyen Toplu İş İlişkileri Kanunu çıkmadığı için yaklaşık 3 aydır yetki tespiti beklediklerini belirtti.

Bozkurt, "Tabiri caizse okyanusu geçip derede boğulmuş durumdayız. İşçi arkadaşlarımız, biz ve işveren yasanın çıkmasını ve toplu sözleşme masasın oturmayı bekliyoruz. Yasanın bir türlü çıkmaması adeta sevincimizi kursağımızda bıraktı. Benzer durumdaki iş yerlerinde çalışanların gözü kulağı burada yaşanacak gelişme ve sağlanacak başarıda. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışanların yaklaşık yüzde 70'ini örgütlediğimiz bir iş yerinde toplu sözleşme görüşmeleri için gerekli yetki belgesini bir an önce vermesini bekliyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler