Almanya'da Türkiye'nin AB üyeliği tartışılıyor

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'nın Türkiye stratejisini belirsiz olarak nitelendirerek yeni Merkel hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliği gibi konularda önemli kararlar almak zorunda olduğunu yazdı.

Almanya'da Türkiye'nin AB üyeliği tartışılıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.10.2009 - 14:09

Almanya'da seçimler sonrası oluşturulacak yeni hükümetin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımı tartışılıyor. Der Spiegel dergisi, Almanya'nın Türkiye stratejisini belirsiz olarak nitelendirerek yeni Merkel hükümetinin, Türkiye'nin AB üyeliği gibi konularda önemli kararlar almak zorunda olduğunu yazdı. Berliner Zeitung ise, CDU'nun Türkiye'nin AB üyeliği konusunu, seçim kampanyasında malzeme yapmamış olmasının da Ankara'nın, seçim sonuçlarını daha rahat bir şekilde hazmetmesine yardımcı olduğu yorumunu yaparken anlaşmalara bağlı kalınması öneminin altını çizdi.

Der Spiegel dergisi, Alman Der Spiegel dergisi yeni Merkel hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliği gibi konularda önemli kararlar alması gereğine işaret ederken önceki koalisyon döneminde birçok konuda farklı görüşlere sahip ortakların Türkiye'nin AB üyeliği, İran'a ambargo uygulanması ya da Afganistan'ın güneyine muharip birlikler gönderilmesi gibi zor konularda karar vermek zorunda kalmadığını kaydetti.

Ancak diplomasi dünyasındaki hareketliliğin gelecek yıllarda hızlanması beklendiğini belirten dergi. "Yeni koalisyon hükümeti, görev döneminde Afganistan'dan askerlerin geri çekilmesi, Filistin'e asker gönderilmesi ve Türkiye'nin AB üyeliği gibi konularda önemli kararlar almak zorunda kalacaktır" diye yazdı.

 

"Türkiye'ye AB kapısı açılması stratejik ittifak mümkün olmaz"

ABHaber'e göre, derginin açıklamalarına yer verdiği, Yeşiller Partisi eski politikacısı ve Heinrich Böll Vakfı Eş Başkanı Ralf Fücks, "Türkiye'ye AB üyeliği kapısını açmamamız durumunda, bu ülke ile stratejik bir ittifak kurmamız mümkün olmayacaktır" uyarısını yaptı.

Türkiye'nin, bu durum devam ettiği sürece "gelgit" politikası izleyerek Rusya ve İran ile ilişkilerine önem vereceğini ifade eden Fücks, AB'nin, enerji tedariki gibi alanlarda Rusya'ya karşı konumunu güçlendirmesi için Ankara'ya ihtiyacı olduğunu savundu.

Fücks, AB'nin Nabucco doğal gaz boru hattı aracılığıyla Orta Asya ve Orta Doğu doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya getirmek istediğini, Rusların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a enerji sektöründe karşı öneriler yaparak bunu engellemeye çalıştıklarını söyledi.

 

Ahde vefa ilkesine bağlılığın önemi

Berliner Zeitung ise, "AB ile Türkiye arasında önemli olanı, anlaşmalara bağlı kalmak" diye yazdı. Alman gazetelerinde Berlin'deki yeni hükûmetin, Ankara ile AB arasında tam üyelik değil "imtiyazlı ortaklık" ilişkisi kurulmasından yana olduğu yazılacak olsa da, Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den farklı olarak Türkiye'nin AB üyeliğine şahsen karşı çıksa da ahde vefa ilkesine bağlı kaldığına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

 

"Westerwelle için Ankara kolay bir ortak olmayacak"

"CDU'nun Türkiye'nin AB üyeliği konusunu seçim kampanyasında malzeme yapmamış olması da Ankara'nın dünkü seçim sonuçlarını daha rahat bir şekilde hazmetmesine yardımcı olmaktadır. Türkler, Almanya'da da siyasi partilere karşı bir bıkkınlığın hakim olmasını ve her dört seçmenden birinin oy vermemesini memnuniyetle izliyor. Ancak Türkiye'deki sakinliğin belirleyici nedeni, Türkiye'nin son yıllarda öz güveninin büyük ölçüde artmış olmasından kaynaklanmaktadır. AB ile Türkiye arasındaki ekonomik mesafe her sene azalmaktadır. Türkiye, bölgesinde ekonomik ve askeri açıdan en büyük güçtür. Müstakbel Dışişleri Bakanı Westerwelle için Ankara kolay bir ortak olmayacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler