Almanya'dan OHAL'e tepkiler: Bu Türkiye'nin AB'de yeri yok
Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından başlatılan tasfiye süreci ve ilan edilen 3 aylık OHAL uygulaması, Almanya'daki siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Almanya'dan Türkiye'ye gelen tepkiler çoğunlukla Türkiye'nin AB üyeliği konusunda yoğunlaşıyor.
Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında ordu ve devlet kurumlarında başlatılan tasfiye süreci ve ilan edilen 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) uygulaması, Almanya'daki pek çok önde gelen siyasetçi tarafından tepkiyle karşılandı.
Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, 'Türkiye'de temel hakların her geçen gün daha fazla kısıtlandığından endişe duyduğunu' ifade ederek "Türkiye, Avrupa Konseyi üyesi olarak açık bir şekilde yükümlü olduğu Avrupa asgari standartlarından giderek daha fazla uzaklaşmaktadır" dedi. Özellikle 'kitlesel tutuklama ve tasfiyelerin endişe verici olduğunu' söyleyen meclis başkanı Norbert Lammert, 'bu uygulamaların önceden hazırlığının yapıldığının anlaşıldığı' yorumunda bulundu.
"Bu Türkiye'nin AB'de yeri yok"
Almanya'daki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi de Başbakan Angela Merkel'in Türkiye'ye karşı daha kararlı bir tavır sergilemesini talep etti. Alman Der Spiegel dergisine demeç veren CSU dış politika uzmanı Florian Hahn, "Açık tavır sergilenmeli. Demokratik ilkelerimizin anlamsızlaştırıldığı bir oyuna düşmemeliyiz" dedi.
CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise "Bu Türkiye'nin, bu Erdoğan Türkiyesi'nin, değerler üzerine kurulu ve temel hakları kabul etmiş bir Avrupa Birliği'nde yeri yoktur" şeklinde konuştu.
"AB üyelik müzakereleri artık sadece kağıt üzerinde"
Yeşiller Partisi dış politika uzmanı Jürgen Trittin de Alman hükümetine 'açık tavır sergileme' çağrısında bulunarak 'kitlesel tutuklamalar, tasfiyeler, basın özgürlüğünün daha da kısıtlanması, idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması tehdidi gibi konuların sessizce kabul edilemeyeceğini' belirtti ve 'AB üyelik müzakerelerinin artık sadece kağıt üzerinde olduğunu' söyledi.
Yeşiller federal meclis grup başkanı Katrin Göring-Eckardt ise 'Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin askıya alınması gerektiğini' belirterek "Türkiye'de olağanüstü hal yürürlükte olduğu sürece müzakerelere devam edilemez" dedi.
"Hükümet üyelik müzakerelerinin dondurulması için elinden geleni yapıyor"
Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediği bilinen Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) meclis grubu dış politika sözcüsü Niels Annen, "Son günlerdeki gelişmeler daha da ilerlerse Türkiye ile AB üyelik müzakerelerini askıya almamız gerekir" dedi.
SPD Grup Başkanvekili Axel Schaefer ise 'Ankara'da iktidardakiler AB üyelik müzakerelerinin temelli dondurulması için ellerinden gelen herşeyi yapıyor' ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı