Altın Koza'nın iptaline büyük tepki

17. Adana Altın Koza Film Festival'nin planan tarihlerde yapılmasını talep etmek amacıyla 'Yeni Sinema Hareketi' tarafından bir mektup kaleme alındı.

Altın Koza'nın iptaline büyük tepki
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.06.2010 - 14:00

Aralarında Haşmet Topaloğlu, Hüseyin Karabey, Işıl Özgentürk, Mehmet Altıoklar (FIYAB), Nuri Bilge Ceylan, Pelin Esmer, Reha Erdem, Selim Atakan, Semih Kaplanoğlu, Serkan Acar, Sırrı Süreyya Önder, Sinan Biçici (SENDER), Tolga Esmer, Zafer Algöz’ün de bulunduğu birçok önemli sinemacı, yazar, Altın Koza Film Festivali'nin jüri üyeleri ve yarışma filmlerinin yönetmenleri, “Yeni Sinema Hareketi” tarafından kaleme alınan aşağıdaki mektubu imzalayarak basına duyurdu. Adana Büyükşehir Belediyesi'ni bu kararından vazgeçirmesini ve 17. Adana Altın Koza Film Festivali’nin planlanan tarihlerde yapılmasını talep eden bu mektup, gündemin aciliyeti nedeniyle 1 Haziran 2010 günü içerisinde ulaşılabilen sinemacıların imzalarını içeriyor.
 
"Adana Büyükşehir Belediyesi’ne Açık Mektup" başlıklı mektubun içeriği şöyle: "31 Mayıs sabahı dünyanın ama daha çok Türkiye’nin yüreğini sızlatan haberler geldi. Bu haberleri dikkate alan Adana Büyükşehir Belediyesi “İnsanlar kan ağlarken, biz eğlenemeyiz” diye bir gerekçe sunup bu seneki film festivalini ertelediğini açıkladı.Öncelikle sizin için “eğlence” olan bu festivalin Adana halkı için yılın en önemli  kültür-sanat faaliyeti ve  biz sinemacılar için de seyircimizle buluşmak için en önemli vesile olduğunu hatırlatmak isteriz. Film dünyası üretenleri, göstericileri, seyircileri ve bu seyircilerle üretenleri bir araya getirme görevi olan festivallerle bir bütündür. Üreten insanların seyircilerle bir araya gelerek yoğun olarak filmler ve o filmlerin içeriği hakkında konuşması bir eğlence değil, verimli bir bilgi alışverişidir. Bir film, eğlence aracı değil, sanat eseridir; insanların ortak aklına ve vicdanına seslenir, bilgi ve duygu paylaşımına hizmet eder. Sinema, bu ülkede ve başka ülkelerde yaşanan acıların neler olduğu, zorda kalan insanların neler yapabileceklerini ve aklınıza gelmeyecek bir çok durumu gözler önüne serer. Bu gözler önüne serme seyircinin yaşanan durumla empati kurmasını sağlar. En önemlisi seyirciye sorular sordurtur. Bu sorular arasında pek tabidir ki içimizi kanatan olaylarla ilgili sorular olacaktır. İçinde “Filistin: Barışa Hasret” programının yer aldığı, “Filistin'de Sinema Yapmak” açık oturumunun düzenleneceği, önemli Filistinli sinemacı ve gazetecilerin davetli olduğu dolayısıyla onlara destek verilecek günlerin silahların gölgesinde yok olmasına yol açmak bu festivalin asıl sahibi olan Adana seyircisini de çok üzecektir. Bu gibi durumlarda ülkelerinden ayrılmaları zor olan Filistinliler, İsrail ablukası yüzünden gelemeseler bile bugünlerin düzenlenmesi ve İsrail’in teşhir edilmesi gerekir.Bütün rezervasyonların yapıldığı, filmlerin kopyalarının gittiği, bütün hazırlıkların tamamlandığı şu anda festivali iptal etmek ya da ertelemek hem tartışma ve bilgi alma yollarını tıkayacak hem de insanları terörün en çok istediği şey olan sessizliğe gömecektir. Bugünkü ve geçmişteki tüm bu hazin olaylarla ilgili acılar daima içimizdedir. Sinemacılar olarak hem seyirciyle buluşmak, hem ilk çıkışını yapacak filmcilere destek olmak ama en önemlisi sessiz kalmamak ve hayatın her şeye rağmen biriktirerek devam ettiğini göstermek için bu sene de Adana Altın Koza film festivalinin yapılmasını istiyoruz. Asla unutmamak üzere…"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler