'Altın rezervimiz 206 ton ile 11 milyar doları aştı'

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, altın rezervlerinin 206 ton ile 11 küsur milyar dolara ulaştığını, bunun 87.2 tonunun zorunlu karşılıklardan geldiğini söyledi. Başçı, ayrıca, kurumun enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağını açıkladı.

'Altın rezervimiz 206 ton ile 11 milyar doları aştı'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.03.2012 - 13:12

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Altın ve Mücevher Zirvesi 2012'nin açılışında yaptığı konuşmada, altının önemine işaret ederken, Hindistan Merkez Bankası, Asya'daki pek çok Merkez Bankası'nın altın satın alarak rezervlerini güçlendirdiğini söyledi. Başçı, "Türkiye'de de biz satın alarak değil ancak, bankaların Merkez Bankası'nda tutmaları gereken TL cinsinden zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutulması opsiyonunu onlara sağlayarak, altın rezervlerini bir miktar artırdık yakın zamanda" dedi.
 

'Bankalarımızda altın mevduat hesabı 8.6 milyar dolar seviyesinde'

Konuşmasında altın mevduat hesaplarına değinen Başçı, şu bilgileri verdi: "Altın mevduat hesaplarında ne olmuş? Son bir yıllık döneme bakıldığında, dolar bazında ölçersek yüzde 270 oranında artarak 8 milyar 670 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu, Katılım Bankaları ve diğer ticari bankalar toplamında oluştu. Merkez Bankası'nı altın rezervi 206 tona ulaştı, yaklaşık 11 kusür milyar dolar tutarında. Bunun 87.2 tonu zorunlu karşılıklardan geliyor. Çünkü, altın mevduatının kendisine de zorunlu karşılık uyguluyoruz."

 

'Fiyat istikrarı için gerektiği kadar yapılacak'

Başçı, kurumun fiyat istikrarına yönelik önlemlerinden bahsetti. Avrupa'daki ekonomik krize işaret eden ve aşırı kredi artışı, hızlı borçlanma ve TL üzerinde değerleme baskısına karşı Türkiye'nin neler yaptığını anlatan Başçı, sıkılaştırmanın makro ihtiyati önlemlerle yapıldığını kaydetti.

Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmaya devam edeceğini açıklayan Başçı, bu parasal sıkılaştırmayı ne kadar yapacağına ilişkin olarak, şu bilgileri verdi: "Fiyat istikrarı için gerektiği kadar yapılacak. Ne demek gerektiği kadar? Enflasyonu bizim yüzde 5 hedefine indirene kadar, görünüm oraya gelene kadar yapacak. Zaman zaman bu tür sıkılaştırmalar uygulayacak. Gerektiği kadar ne demek? Birincisi, gereken miktarda yapacak sıkılaştırmayı. Güçlü derken ne kadar güçlü? Onu koridorun yüksekliği ile ayarlıyoruz. İkincisi, gereken süre boyunca yapılacak. Yani enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacak Merkez Bankası. Bunu yaparken de bankacılık sektörüne hasar vermeyecek. İkisini aynı anda yapacak. Böyle bir imkana sahibiz. Çünkü iki boyutlu politika yapıyoruz. Tek boyutlu politika yapmıyoruz. Böyle bir avantajımız var. Şartlar değiştiğinde, politika araçlarımızı farklı şekillerde kullanabiliyoruz".

 

'Altın opsiyonu ile döviz rezervimizin kalitesini artırmak istiyoruz'

Merkez Bankası'nın altın konusuna buradan nasıl bağlantı kuracağına ilişkin larak Başçı, kendilerine, "Altın opsiyonlar içerisinde neden yer aldı?" diye sorduklarında, birinci nedenin, Merkez Bankası'nın döviz rezervinin kalitesini artırmak olduğunu söyledi. Başçı, şöyle devam etti: "Merkez Bankaları artık yavaş yavaş, kredi riski görmeye başladılar. Devlet borçları ya ödenmezse? Altında böyle bir risk yok. Sonuçta ne kadar altının rezervlerimiz içindeki payını artırırsak, o kadar rezervlerimizin kaletisi artmış olacak diye düşünülebilir. İkinci neden de her zaman zikredilen, konuşulan yastık altı tasarrufları ekonomiye kazandırmak. İki amacı var. Özellikle yastık altı tasarruf ile ziynet olarak tutulan altını birbirinden ayırmak lazım. Tasarruf olarak tutulan altın, evlerde, bankaların kasalarında tutulacağını, bankaya mevduat olarak yatırılabilir. Bir miktar buradan nema da elde edilebilir ve yine güvenli olur. Peki bankalar ne yapacaklar bu altını? Getirip Merkez Bankası'na emanet edecekler, zorunlu karşılıklarına karşılık sayacaklar. Merkez Bankası'nın kasasına girecek. O anlamda olumlu bir fayda sağlayacak."

 

Altın mevduat hesapları

Konuşmasında altın mevduat hesaplarına değinen Başçı, şu bilgileri verdi: "Altın mevduat hesaplarında ne olmuş? Son bir yıllık döneme bakıldığında, dolar bazında ölçersek yüzde 270 oranında artarak 8 milyar 670 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu, Katılım Bankaları ve diğer ticari bankalar toplamında oluştu. Merkez Bankası'nı altın rezervi 206 tona ulaştı, yaklaşık 11 kusür milyar dolar tutarında. Bunun 87.2 tonu zorunlu karşılıklardan geliyor. Çünkü, altın mevduatının kendisine de zorunlu karşılık uyguluyoruz."

 

'Altın TL ile rekabete girerse, TL'yi savunuruz'

Başçı, konuşmasını yaparken, altınla ilgili propaganda yapıyor olmamamsı gerekitğini belirterek, sonuçta TL'yi savunmaları gerektiğini kaydetti. Başçı, "Biz sonuçta TL'yi savunacağız. TL'nin değerini, TL cinsinden yatırımları teşvik edeceğiz. Fakat altın konusunda da bahsettiğim iki nedenden dolayı böyle bir adım attık. Oldukça önemli bir etkisini de gördük. TL açısından, ülkemizde fiyat istikrarı kalıcı bir şekilde tesis edildikçe, TL cinsinden yatırımların payınıı da 2001 yılından bu yana gözlemekte olduğumuz artışın da devam etmesini bekliyoruz. Bu olacaktır da. Dolayısıyla, bir miktar ileri bir yatırım aracı olarak altının tasarruf sahiplerinin risklerinin dağıtımına da imkan sağlarken, banka medvuatı açısndan söylüyorum, aynı zamanda da makul düzeyde bir getiri elde edilebilir. Fakat TL ile rekabete girerse biz TL'yi savunuruz. Altına karşı da savunuruz. Ne derece savunuruz. Onu Mehmet Bey (Büyükekşi) ile müzakere ederiz ancak, bizim temel önceliğimiz fiyat istikrarı. Onu hiç bir zaman unutmuyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Başçı'nın konuşmasına başladığı sırada 1,8160 seviyesinde olan doların, konuşmasının bitiminde de 1,8160 seviyesini koruduğu gözlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler