Alzheimer plakaları bedenden beyne sıçrayabiliyor
Alzheimerden sorumlu olan protein parçaları sanılandan daha bulaşıcı. Hatalı katlanmış protein molekülleri sağlıklı farelerin beyinlerine aşılandığında hayvanlarda demans belirtileri ortaya çıkıyor.
Alman bilim insanları, protein moleküllerinin bedenin diğer bölgelerine aşılanması halinde bile farelerin hastalandığını buldu.
Hatalı katlanmış Amyloit beta veya A-beta, Alzheimer hastalığından sorumlu. Doğal olarak oluşan bu madde normalde sinir hücreleri tarafından yok edilmekte. Alzheimer hastalığında bu moleküller belli noktalarda birikiyor. Bu birikimler ise sinir hücrelerini öldürüyor. Alman bilim insanları daha önceki araştırmalarla da bu parçacıkların bulaşıcı olduğunu göstermişlerdi. Az miktarda A-beta proteini farelerin beyinlerine aşılandığında benzer birikimler oluşuyor.
Son araştırmada A-beta içerikli beyin maddesi farelerin karın bölgesine aşılanmış. Bu hayvanların beyinlerinde de birkaç hafta içinde protein plakaları oluşmuş (Science). A-beta kümelerini, beden bölgesinden beyne taşıyan mekanizmalar var. Bu da bedende ya da çevre içinde, beyindeki A-beta birikimlerine ve yeni dejenerasyonlara yol açan maddelerin bulunup bulunmadığı sorusunu doğuruyor, diyor araştırmayı yöneten Matthias Jucker.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması