"Amerika sorguluyor"

Amerika'nın Sesi Radyosu, internet sitesinden de yayınladığı haberinde, "Amerika'nın Türkiye'nin Batıyla ilişkilerini sorguladığını" yazdı. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti, yaptığı bazı açıklamalar ve Türkiye - İsrail ilişkilerinde ortaya çıkan gerginlik, Amerika'da Türkiye'nin batıya olan bağlılığının yeniden sorgulanmasına neden olduğu iddia edildi.

Yayınlanma: 30.10.2009 - 08:00
Abone Ol google-news

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun haberi şöyle: "Türkiye'nin İran'a yaklaşımı, Türkiye - İsrail ilişkilerinin bozulması 'Ankara yüzünü doğuya mı çeviriyor' sorusunu yeniden gündeme getirdi. New York Times gazetesi önceki gün bu konuyu işledi. Washington Times gazetesinde Erdoğan'ın İran ziyareti eleştirildi. Bu tartışmayı yeniden alevlendiren olaylar: Erdoğan'ın Guardian gazetesinde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı öven açıklamaları, İran'ın nükleer programı konusunda batılı devletleri çifte standart uygulamakla suçlaması; İran'da muhalefetin şiddetli bir şekilde bastırıldığı seçimlerden sonra Türkiye'nin Ahmedinejad'ı kutlayan ilk ülkelerden biri olması; Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail'in çıkarılması; Yahudi aleyhtarı olarak görülen bir dizinin devlet televizyonunda yayınlanması. Bu son gelişmelerden önce Davos olayı, daha önce de bir Hamas heyetinin Ankara'da kabul edilmesi benzer eleştirilere neden olmuştu."

 

Çağaptay; Batı karşıtlığı son dönemde fiili politikaya dönüştü

Amerika'nın Sesi Radyosu konuyla ilgili haberinde Washington Enstitüsü uzmanı Soner Çağaptay'ın da görüşlerini yayınladı. Cağaptay, Amerika'nın Sesi Radyosuna, Hükümetin batı karşıtı olarak yorumlanan söyleminin son dönemde fiili politikaya dönüştüğüne dikkat çektiğini belirtti. Çağaptay, Adalet ve Kalkınma Partisi Çankırı Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Suat Kınıklıoğlu Türkiye'nin batıyla bağlarının sorgulanmasını eleştiriyor, Türkiye'nin hem doğuya hem batıya baktığını, bölgeyi "bir Ankara perspektifiyle değerlendirdiğini" belirtiyor. Türkiye'nin bağlarının sorgulanmasını hayretle karşıladıklarını vurgulayan Kınıklıoğlu, "Yakın komşuluk alanı - özellikle doğu ve güney boyutuyla - güçlendikçe, Türkiye'nin batı nezdinde daha güçlü ve daha iyi bir müttefik olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Amerika'nın Sesi Radyosu konuyla ilgili haberinde son gelişmelerin Ancak Washington'da ve gelen haberlere göre Brüksel'de bazı kesimlerin son gelişmeleri kaygıyla izlediğini de iddia etti. Çağaptay'ın konuyla ilgili Amerikan basının, siyasi yelpazenin her iki kanadının 'Türkiye batıdan uzaklaşıyor mu' sorusunu sorduğunu belirterek, "Türkiye batıdan uzaklaşamıyor olsa da Washington'da böyle bir algı oluştuğunu söyleyebiliriz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler