Amerikalılar İçin Seçim Rehberi

Michael Moore'un kendine özgü mizah anlayışıyla hazırladığı başkanlık seçimlerine dair kitap Amerikalılar için tabu olan bir dizi konuyu ele alıyor. Türkiye'de "Sicko" ve "Fahrenheit 9/11" gibi filmleriyle tanınan yönetmen ve yazar Moore, Amerikan seçimleri için kitap hazırladı. Moore, Amerikalılar için tabu olan konuları mizahi bir şekilde ele alıyor.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 07:17
Abone Ol google-news

Amerikalı yazar ve yönetmen Michael Moore beş yıl aradan sonra bu defa Amerikan seçimleriyle ilgili bir kitap hazırladı: Mikeın Seçim Rehberi (Mikes Election Guide).

John McCain neden bu kadar kızgın?”, “Demokratlar hâlâ bebek bardağından su içip, ışıklar açık mı uyuyor?”, “Amerikan tarihindeki kazanılması en mümkün seçimleri kaybetmek için kaç Demokrat gerekir? gibi soruları ve yanıtlarını içeren kitap Moore’un kendine özgü mizah anlayışının yeni bir ürünü.

Kitap, Bu sıralarda bütün Amerikalıların arka cebinde bulunması gereken bir kitapolarak tanıtılıyor. Arka kapağında Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Tom Davisten bir alıntı var: Cumhuriyetçi markası çöp kutusunda. Eğer köpek maması olsaydık, bizi raflardan indirirlerdi.

272 sayfalık kitapta;

. John McCain kendi ifadesiyle yoğun nüfuslu kentlerdeki sivillerin bombalanmasının doğru olduğunu mu düşünüyor?

. Sosyal Güvenlik sisteminin parasızlığının tek nedeni 102 bin doların üzerinde para kazananların bunun için hiçbir vergi ödememeleri (eğer ödeselerdi, gelecek 75 yıl için yeterli Sosyal Güvenlik fonu olurdu).

. Zorunlu askerlik geri gelsin, yalnız zenginler için zorunlu askerlik. Eğer askere gitmeleri gerekirse akılsız savaşlar çıkartmaya bu kadar istekli olmayacaklardır.

. Size söylenenlerin aksine, gerçekte Fransa ya da başka bir Avrupa ülkesinden daha fazla vergi ödüyoruz ve onların aldığı hiçbir hizmetten yararlanamıyoruz.

. Neden Bush ve Cheneyi gelecek 20 Ocakta Beyaz Saraydan sessizce sıvışırken işledikleri suçlar nedeniyle tutuklamak zorundayız? gibi konular ele alınıyor.

Associated Press 2008 başkanlık seçimleri için alaycı bir el kitabıolarak tanımlamış. St. Petersburg Times ise, Mikeın Seçim Rehberini Korkunç bir mizah, tutkulu bir militanlık ve sağ duyunun karışımıolarak tarif etmiş. The McClatchy Gazete zinciri, Sayfalar öylesine mizah dolu ki, kendinizi sağlık hizmeti, çocuk bakımı, vergiler ve terorizm gibi ciddi başlıklarda Mooreun keskin nüktedanlığına gülerken bulacaksınızdiyor.

Moore, kitabı seçimlerle ilgili olarak arkadaşları ve ailesiyle tartışanlara faydalı argümanlar sunmak için yazdığını söylüyor.

Kendi ifadesiyle Demokrat Partinin kodamanlarına da uyarılar yapıyor. Onları omurgalı olmaya davet ediyor, son iki seçimde yaptıkları hataları yapmamalarını istiyor ve neden Cumhuriyetçilerden korktuklarını soruyor.

Michael Moore, kimsenin sorgulamadığı Cumhuriyetçi aday John McCainin Vietnam Savaşındaki kahramanlığı konusunu da irdeliyor. Bir kez daha kritik olan bir soruyu, Masum sivilleri bombalarken vurulmanın neresi kahramancasorusunu soran kişi oluyor, tabularla hesaplaşıyor Moore.

 

Kahramanlık tabusu\t\t\t ve gerçekler...

Kitabın ilk bölümü, Mike’a sorbaşlıklı ve bu bölümde sıradan seçmenlerin politika ve güncel konularla ilgili seçim soruları yer alıyor. İranın kitle imha silahları varsa, ilhak etmeliyiz, değil mi?”, “Bir Cumhuriyetçi yakasına küçük bir Amerikan bayrağı iliştirmişse, ne demeye çalışıyordur?”, “Obama bowling oynayamadığına göre ülkeyi nasıl yönetecek?... gibi soruları, Amerikan önyargılarını inceden alaya alarak cevaplıyor Moore.

Vietnamlılar John McCaini niçin vurdular ve onu beş yıllığına cezaevine koydular? Hoş birine benziyorsorusuna ise, Sanıyorum, sinirlerine hakim olma sorunlarına karşın hoş biri. Hayatını ülkesine adamış. Ulusumuzun savunulması için en büyük fedakarlığı yapmaya istekliymiş. Ve bu nedenle, Kuzey Vietnamdaki bir savaş esirleri kampında yaklaşık beş buçuk yıl kadar kalıp işkence görmüş.

Maalesef, McCainin fedakarlığı nın ABDnin korunmasıyla bir ilişkisi yok. Bizim başına getirdiğimiz bir diktatör tarafından yönetilen, gerçekte bir Amerikan sömürgesi olan Güney Vietnamı desteklemek üzere diğer yüz binlerce kişi gibi gönderildişeklinde cevaplıyor.

Cumhuriyetçi aday John McCain, Vietnam Savaşı sırasında Operation Rolling Thunderadlı bir operasyonda Kuzey Vietnam üzerinde 23 bombalama misyonuna katılmış. Yaklaşık 44 ay süren bu bombardıman saldırılarında ABD güçleri 307 bin saldırı uçuşu gerçekleştirip 643 bin ton bomba atmışlar Kuzey Vietnama. Bunun tüm İkinci Dünya Savaşı boyunca Pasifike atılan bombalarla aynı miktarda olduğu söyleniyor. Belirlenen hedefler fabrika, köprü ve enerji santralleri iken, binlerce bomba evlerin, okul ve hastanelerin üstüne düşmüş. Saldırıların tam ortasında Savunma Bakanı Robert McNamara, haftada 1000 sivilin öldürülmekte olduğu tahminini yapmış.

McCain Faith of Our Fathersadlı anı kitabında, yalnızca askeri hedefleri bombalamakla sınırlandırılmanın mantıksız ve anlamsızolduğunu söylüyor.

McCain 26 Ekim 1967de vurulduğunda, Hanoinin nüfusu yoğun kısmı olarak tarif ettiği bir yeri bombalama faaliyetini gerçekleştiriyormuş.

Moore’un bir mektupla duyurusunu yaptığı kitap, Amazon’da satılmaya başlandı. http://www.amazon.com/Mikes-Election-Guide-Michael-Moore/dp/0446546275


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler