'Anadolu Güneşi' 'Yasak Kent'te doğacak
Türk halk ezgilerini modern bir yorumla seslendiren ''Anadolu Güneşi-Anatolian Sun'', Çin'e davet edildi.
Çin'deki ''Yasak Kent''in de aralarında bulunduğu 4 mekanda sahneye çıkacak olan topluluk, 80 ülkeden katılımcıların yer alacağı Dünya Müzik Eğitimcileri Birliği (ISME) Pekin 29. Dünya Konferansı'nda Türk halk ezgileriyle seyirci karşısına çıkacak. Keman sanatçısı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Uğur Alpagut, Çin'den aldıkları davetle ilgili bilgi verirken, ''Anadolu Güneşi'' adlı müzik toplululuğunun 2003 yılında kurulduğunu söyledi.
Topluluğun otantik değerlerle, evrensel çalgı tekniklerini, modern biçimleme yöntemleriyle buluşturduğunu ifade eden Alpagut, ''Bağlama sanatçısının yorumunda otantik özellikleri bozmadan sürdürmesi, keman ve piyano gibi enstrümanlardaki sanatçıların ise çalgı becerilerini halk ezgilerinin özünü bozmadan yoruma katması, topluluğun en ilginç özelliklerinden birisini oluşturmaktadır'' dedi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Ankara Devlet Opera ve Balesi'nden katılan sanatçıların yer aldığı topluluğun akademi ve sanat dünyası işbirliğine anlamlı bir katkı sağladığını anlatan Alpagut, topluluğun halk ezgilerine farklı bir yorum getirdiğini söyledi.
Türk kültürü Çin'de
Topluluğun kendisinin dışında bağlama sanatçısı Kemal Bilsel Sarısözen, piyanist Kaya Güç, klarnet sanatçısı Fahrettin Ünal ile vurmalı çalgılarda Yalçın Baygın'dan oluştuğunu belirten Alpagut, Anadolu Güneşi'nin yurt içindeki konserlerini sürdürdüğünü ifade etti.
Alpagut, grubun 5 Martta Bolu'da İzzet Baysal'ı anma töreninde sahne aldığını, ayrıca 6 Nisanda da Edirne Uluslararası Sanat Festivali'nde izleyici karşısına çıkmaya hazırlandığını kaydetti. Topluluğun Çin'in başkenti Pekin'de 1-6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ISME (Dünya Müzik Eğitimcileri Birliği) 29. Dünya Konferansı'na seçilerek davet edildiğini anlatan Alpagut, bu davetin kendileri için çok anlamlı olduğunu söyledi. Alpagut, Pekin'de Çin Konservatuarı, Chinese National Convention Centre ile Çin'de çok tanınmış bir yer olan ''Yasak Kent-Forbidden City Hall'' ile Pekin yakınlarındaki Tianjin Concert Hall'de planlanan konserlerin 30 Temmuz ve 4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirtti.
ISME Pekin 29. Dünya Konferansına yaklaşık 80 ülkenin delegeleri ile sanatçıların katılacağını dile getiren Uğur Alpagut, ''Bu önemli buluşmada Türk kültürünün yayıldığı tüm coğrafyadan seçilen halk ezgilerimizi çalgısal ifadeye dayalı olarak ve dinleyiciyi saran bir üslupta seslendireceğiz. Başta Çin toplumu olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi tarafından karşılıklı etkileşimin sağlandığı konferansta Türk müzik kültürünü en etkili şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu. Alpagut, 2 senede bir dünyanın herhangi bir ülkesinde tekrar edilen ISME dünya konferanslarının 2012'de Yunanistan'da yapılacağının kesinleştiğini, Türkiye'nin de diğer yıllardaki organizasyonlara talip olmasının planlandığını bildirdi.
Çin'de bir inci: Yasak Kent
Çin'in başkenti Pekin'in merkezinde bulunan ve ''Yasak Kent'' ismi verilen yapı, dünyanın en büyük çaplı ve en iyi muhafaza edilen ahşap yapı topluluğu olarak kabul ediliyor. Yasak Kent, 1987 yılında, Dünya Mirasları Listesi'ne girdi. 1406 yılında hüküm süren Ming hanedanının ikinci imparatoru Zhu Ding'in emriyle inşa edilmeye başlanan Yasak Kent, 14 yılda tamamlandı.Beijing'deki Yasak Kent, büyüklüğü, tarzı, mimarlık sanatı ve lüks süslemeleri açısından dünyada nadir görülen örneklerden biri olarak kabul ediliyor.
Yaklaşık 720 bin metrekare alanı kaplayan Yasak Kent, güneyden kuzeye yaklaşık bin metre uzunluğunda, doğudan batıya yaklaşık 800 metre genişliğinde. Yasak Kent'in dört tarafı, 10 metreyi aşkın yükseklikteki duvarlarla çevrili bulunuyor. Kent duvarı dışında 5 metre genişliğinde koruma kanalı olan nadide yapı, feodal hanedanın kuralları, siyasi ölçütleri ve töre ruhuna sıkı bir şekilde uyularak yapıldı. Yasak Kent, yapısı, ölçüsü, mimarlık tarzı, kullanılan renk ve yapılan süsler açılarından imparatorun yetkisinin her şeyin üstünde olduğunu ve katı sınıf yapısını gösteriyor.
Tarihi kayıtlara göre, Ming hanedanı döneminde Yasak Kent inşa edilirken, 100 bin işçi ve onlara yardımcı milyonlarca kişi kullanıldı. Yasak Kent'in inşası için kullanılan malzemeler, birkaç bin kilometre uzaklıktaki, ülkenin güneybatısındaki Yunnan eyaleti de dahil hemen hemen Çin'in dört yanından geldi. Ayrıca, imparatorluk sarayı olarak Yasak Kent'te bir çok değerli tarihi eser korunuyor. Eldeki verilere göre, Yasak Kent'te 1 milyonu aşkın tarihi eser bulunuyor ve bu sayı, Çin'deki tüm tarihi eserlerin altıda birini oluşturuyor. İnşa edilmesinin üzerinden bu yana 590 yıl geçen Yasak Kent'i yıllık ortalama 10 milyonun üzerinde kişi ziyaret ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'