"Anamuhalefetin açıklamaları şanssızlık..."

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı'nın açıklamalarını ben şu günlerde çok şansızlık olarak görüyorum. CHP'nin geleneğine uygun açıklamalar yapıyor'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.03.2010 - 11:38

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç ile birlikte Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili bağımsız milletvekilleriyle görüştü.

Görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamada bulunan ve soruları yanıtlayan Atalay, Anayasa değişikliği teklifinin bugün TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu hatırlattı.

Daha önce de partileri ziyaret ederek değişiklikler hakkında bilgi verdiklerini anımsatan Atalay, Anayasa değişikliği konusunda bağımsız milletlerine bilgi vermek ve onların görüşlerini almak için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün ve Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı'yı ziyaret ettiklerini bildiren Atalay, ''İkisiyle de kapsamlı görüşme yaptık. Önemli değişiklik teklifimizi tekrar anlattık. Onların görüşlerini alma imkanımız da oldu. Desteklerini de istedik. Bunu şu anda önemli görüyoruz. TBMM çatısı altında milletvekili arkadaşlarımızdan hiçbirisi ihmal edilmiş olmasın, hepsiyle görüşme yapılsın ve hepsine bilgi verilsin, hepsinin desteği istensin anlamında bu ziyaretleri önemli görüyoruz'' diye konuştu.

 

Muhalefetin tavrı

Bir gazetecinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatarak, ''(Bu paketi kesinlikle desteklemeyeceğiz, burada son noktayı koyuyoruz) dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu da İçişleri Bakanı Atalay yanıtladı.

Atalay, Anayasa değişikliğinin çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayarak, 1982 Anayasası'nın değiştirilmesi konusunda da toplumun genelinde bir beklenti olduğuna dikkati çekti. Atalay, şöyle devam etti:
''Bizim arzumuz şuydu: paketi hazırlarken bütün partilerle daha yoğun paylaşma. Onların da katkısını alma. İçinde olacak değişiklik taleplerini alma. Görüşme-müzakere etme. Ama sizler özellikle parlamentoda görev yapan basın mensubu arkadaşlar, bunları zaten bütün ayrıntılarıyla biliyorsunuz. Niçin bunun gerçekleşmediğini de biliyorsunuz. Bizim bu durumda yapabileceğimiz bir şey yok tabii. Teklifimizi götürdük, Mecliste komisyonda ve Genel Kurulda bunlar görüşülecek. Ondan sonra da gerekiyorsa milletimizin takdirine sunulacak.
Burada muhalefetle ilgili söylenmesi gereken şu: Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı'nın açıklamalarını ben şu günlerde çok şansızlık olarak görüyorum. CHP'nin geleneğine uygun açıklamalar yapıyor. Sıkıştığında böyle millet iradesi dışı vurgulara çok heveslidir onlar, çok alışkındır.
Tabii Sayın Bahçeli'nin başından beri tavrı bu. Onlar bu Meclisi, Meclis kabul etmiyorlar adeta. 'Bu Meclisin iradesi yoktur, seçimden sonraki Meclis Anayasa yapsın...' Böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Bütün bunları milletimiz görüyor. Milletimiz değerlendiriyor ve biz de kararlı bir şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Dün gece tekrar bütün sivil toplum kuruluşlarından ve siyasi partilerden gelen teklifleri de masaya yatırdık.''

Atalay, pazar ve pazartesi günü partisinin genel merkezinde çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, hazırlanan metne yeni tekliflerin girdiğini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ekonomiyle ilgili kuruluşların temsilcileriyle görüştüğünü anlatan Atalay, oradan gelen Ekonomik ve Sosyal Konseyin Anayasal güvenceye kavuşturulması önerisini Anayasa değişikliği teklifine aldıklarını söyledi.
 

Emekliler

Sivil toplum örgütlerinin daha çok desteğini, görüşlerini almak için böyle mekanizma getirdiklerini bildiren Atalay, emeklilerin taleplerinin de ele alındığını kaydetti. Toplu sözleşme sonuçlarının hem işçi hem memur emeklilerine yansıtılacağını ifade eden Atalay, şunları söyledi:
''Çok önemli değişiklikler var. Bir konuya da ben özellikle değinmek istiyorum; hepimiz bu Anayasa paketine iyi bakalım. İyi okuyup iyi analiz edelim. Vatandaşlarımıza özellikle ifade etmek istiyorum; bu, inanın iyi bir demokrasi paketi. bireyi öne alan, güçlendiren, hakkını daha fazla koruyan ve milletin iradesini daha güçlendiren bir paket.
Türkiye'de Anayasa Mahkemesi parti kapatan, parlamentodan giden yasaları iptal eden ama genel manada şöyle bir imajı var; yasaklayan Anayasa Mahkemesi. İnanın, uluslararası alanda -bir hukukçu ve bunu bilen birisi olarak ifade ediyorum- Anayasa Mahkemeleri hep özgürlük alanını genişleten mahkemelerdir. İnsan haklarını koruyan mahkemelerdir. Ve biz bireysel başvuruyla bunu getiriyoruz. İnanın, bu paketle Türkiye'de çok ciddi değişiklikler yapılıyor. Bunları biraz analiz etmek gerekir. Siyasi, böyle kestirmeden kısa cümlelerle ve yargılarla yaklaşılmaması gereken bir paket olarak görüyoruz.''

 

Sabih Kanadoğlu'nun görüşleri

Atalay, bir gazetecinin, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ''Anayasa değişikliği, Anayasa'ya aykırı. Anayasa Mahkemesinden döner...'' şeklindeki görüşlerini hatırlatması üzerine de ''Bu tür şeyler ifade ediliyor. Genel manada hukuki açıklamalar olmayınca, hukukun dışına taşan ifadeler olarak görüyorum ben bunları'' dedi.

İçişleri Bakanı Atalay ''Belki bu zatların rahatsızlıklarından biri, yargı içine de ilk defa demokrasi geliyor. Kürsü hakimleri, savcıları seçimlere katılacaklar. Kendileriyle ilgili karar veren o kurulun üyelerinin yarısını onlar seçecek. 7'si adli yargıdan 3'ü idari yargıdan. Bunlar o kadar önemli ki...'' açıklamasında bulundu.

AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç da Anayasa'nın 1, 2 ve 3. maddesiyle TBMM Başkanlığına sundukları teklifin çelişen herhangi bir boyutu olmadığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Kılıç, şöyle konuştu:
''Dolayısıyla eski Başsavcı Sayın Kanadoğlu'nun açıklamaları, bu konudaki yaklaşımları tamamen hukuki değerlendirmelerden uzak, görece, kişisel ve politik yaklaşımlardır. Sayın Kanadoğlu'nun yaklaşımları baz alınacak olursa, TBMM bugün tali kurucu iktidar yetkisi kullanması, Anayasa değiştirmemesi gereken bir Meclistir. Kendisine biz çağrımızı daha önce yapmıştık. Sayın Kanadoğlu eğer bu Meclisin Anayasa değiştiremeyeceğini düşünüyorsa, kenardan köşeden konuşmak yerine partisini kursun, halkın önüne çıksın, halkın oyuna kendisi müracaat etsin. Çünkü, bu anlayış, 2007 yılında 'Bu halk Cumhurbaşkanı seçemez' diyen anlayıştır. Bu anlayış, bugün de 'bu millet Anayasa değişikliği referandumunda oy kullanamaz' diyen bir anlayıştır. Bunlar, tamamen hukuktan uzak değerlendirmelerdir.''

 

Bağımsız milletvekillerinin tamamıyla görüşülecek

AKP Grup Başkanvekili Kılıç, ''Görüşmelerinizde desteğini açıklayan milletvekili oldu mu? 11 Bağımsız milletvekiliyle siz mi görüşeceksiniz?'' şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:
''Heyet halinde bağımsız milletvekillerinin tamamıyla görüşülecek. TBMM'de herhangi bir grup bünyesinde ya da herhangi bir partinin üyesi olan milletvekilleriyle zaten partilerinin kurumsal kimliği çerçevesinde temas sağlanmış oluyor. Ancak, Anayasa değiştirmenin mantığı noktasında, çoğulculuk ve katılımcılık burada çok önemli, her bir milletvekilinin iradesine biz değişiklik teklifimizi doğrudan sunmayı, hem Anayasa değiştirmenin mantığına hem de siyasi nezaketin gereğine uygun bir davranış olarak tespit ettik ve bunun gereğini yerine getirdik.
Diğer bağımsız milletvekilleriyle de bir bakan, bir grup başkanvekilinden oluşan heyetimiz görüşmelerini yapacak. Kendilerine değişiklik teklifimizi sunduk ve ayrıca sözel olarak içinde neler yer aldığını, özgürlük ve demokrasi ve bireyin hukuku noktasındaki vizyonunu kendileriyle paylaştık. Ama hiçbir bağımsız milletvekilinden pakete destek verip vermeyecekleri noktasında bir sorunun cevabının beklentisi içerisinde olmadık. Zira bildiğiniz gibi Anayasa değişikliği gizli oyla yapılır. Her bağımsız milletvekilinin oy kullanma iradesine sonsuz bir saygı duyuyoruz. Yapmış olduğumuz davranış, Anayasa değiştirmenin mantığına ve parlamenter olmanın saygınlığına uygun düşen bir davranıştır. Bundan sonrası kendilerinin kararıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler