"Anayasa değişikliği, 12 Eylül'e yeni bir yamadır"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül'de referanduma sunulacak anayasa paketinin daha önce dokuz kez değiştirilen mevcut 12 Eylül anayasasına yeni bir 'yama' olduğunu söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.08.2010 - 14:39

DİSK, TMMOB, Belediye-İş, Der-İş, Harb-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda, Tezkoop-İş, TGS, Tüm Bel-Sen, KESK 16 İstanbul Şubesi, DİSK üyesi sendikalar ve sanatçılar adına yazılı basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, AKP iktidarının 12 Eylül'ün bir sonucu olduğunu, varlığını 12 Eylül anlayışına ve yasalarına borçluğu olduğunu belirtti.

İktidarın 12 Eylül döneminde idam edilen 'devrimcilerin' fotoğraflarını sergileyerek 'oy avcılığı' yaptığını iddia eden Çelebi, "Şimdi soruyoruz, 12 Eylül'de idam edilip, işkencelerde ve cezaevlerinde öldürülen, ailelerine bildirilmeden defnedilen hangi mezarı buldunuz? Sizler 12 Eylül'ün nimetlerinden yararlanarak tahtınıza kurulurken, bugüne kadar 12 Eylül'e karşı dişini tırnağına takarak mücadelen eden ve her türlü bedele göğüs gerenler bizlerdik. Bu gerçek tarihe yazılmıştır; sizin takiyyeciliğiniz bu gerçeği değiştirmez" diye konuştu.

Türkiye'de 'aklıselim' olan hiç kimsenin ve hiçbir örgütün söz konusu anayasayı savunamayacağını kaydeden Çelebi, iktidarın özgürlük ve demokrasi getireceğini söyleyerek halk ile alay ettiğini ifade etti.

"Tezkere geçmezse memura maaş ödemeyiz diyen; Tezkere geçmediği halde özel bir genelge yayınlayıp ABD'nin silahlarını Irak'a Türkiye üzerinden geçirten; İşçiyi, 'Ayaklar baş olmaz' diye küçümsemeye çalışan; Çalışanları özelleştirme politikaları ile işsiz bırakan; Katkı payları veya dönüşüm projeleriyle eğitim ve sağlık haklarını gasp eden siz değil misiniz" diyen Çelebi, bu ve bunun gibi uygulamaları gerçekleştiren hükümetin gerçek anlamda temel hak ve özgürlükleri genişleten Anayasa değişiklikleri yapamayacağını savundu.

Çelebi, Hükümetin, anayasayı 'değiştiriyormuş' gibi yaptığını, gerçekte ise 12 Eylül anlayışını ve serbest piyasa ekonomisini kalıcılaştırmaya çalıştığını iddia etti. Çelebi anayasada öngörülen değişiklerden bazılarını ise şöyle anlattı:
"Kamu çalışanları için yasakçı 12 Eylül Anayasası'ndan daha baskıcı ve mutlak grev yasağı içeren düzenlemeler getirilmektedir. HSYK üzerinde yürütme gücü ve etkisi arttırılarak yargı bağımsızlığından daha da uzaklaşılmakta, vesayet sistemini yaygınlaştırmaktadır. Anayasa Mahkemesi üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılmakta; üyeleri belirleyen kişi ve kurumlara TBMM eklenerek, Cumhurbaşkanı'nın 14 üyeyi, Meclis'in ise 3 üyeyi seçme ve atama yetkisi getirilerek Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçiminde siyasal iktidarın etkisi arttırılmaktadır."

Türkiye'nin ihtiyacının temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan, yasakları kaldıran demokratik bir Anayasa olduğunu vurgulayan Çelebi, "AKP hükümetinin ve sermaye çevrelerinin ihtiyaçlarına hitap eden" bu anayasa değişikliğine emek örgütlerinin ve emekçilerin 'hayır' diyeceğini açıkladı. Çelebi, "12 Eylül'de gülenlere karşı 12 Eylül'de hayır diyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon