'Anayasa değişikliği, erken seçim olacak demek değildir'

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ''Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük sürenin, 45 güne indirilmesi'' ile ilgili kanun teklifinin, herhangi bir şeyin işareti olmadığını belirterek, ''Bu, 'Anayasa değişikliği ya da erken seçim olacak' anlamına gelmemelidir'' dedi.

'Anayasa değişikliği, erken seçim olacak demek değildir'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2010 - 12:20

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Parlamentoda, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, ''Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük sürenin, 45 güne indirilmesi amacıyla kanun teklifi hazırlaması'' ile ilgili soruları yanıtladı. Bu düzenlemenin, usul düzenlemesi olduğunu söyleyen İyimaya, ''Herhangi bir şeyin işareti değildir. Bu, 'Anayasa değişikliği ya da erken seçim olacak' anlamına gelmemelidir. Türk hukukunda var olan bir düzenlemenin kusurunu gidermeye yönelik bir düzenlemedir. Halk oylamasına sunulan bir konunun 120 gün tartışılması, demokratik açıdan rasyonel midir? Değildir, yorucudur. Toplumu bir konuda, bu kadar uzun süre yormak doğal değil. Doğal olmayan bir süreyi doğallığa indiriyoruz'' dedi.
 

'Noksanlığın giderilmesi olayıdır'

Ahmet İyimaya, bir gazetecinin, ''Bundan sonra referandumlar daha fazla yapılacak yorumları yapılıyor'' sözleri üzerine, şöyle konuştu: ''Olamaz, mümkün değil. Referandum sadece Anayasa değişikliklerinde var. Sürekli Anayasa değişikliği, 10 defa, 4 defa olmaz. Ama Türk toplumu bir örnek dışında, toplumsal temel eksenine dayalı bir Anayasadan yoksun. Böyle bir Anayasanın yapılması arzulanır ve temel ihtiyaçtır. Referandum düzenlemesi, yapılacak Anayasa değişikliğinin işareti değil, o konudaki kusurun, noksanlığın giderilmesi olayıdır.''

''Çifte sandık olabilir mi?'' sorusuna İyimaya, ''Yorumlar genellikle ihtimale dayanır. İhtimaller de gerçeklik oranında doğrudur veya yanlıştır. Şu anda adımımızın önündeki gerçeklikte böyle bir durum okuyamıyoruz'' yanıtını verdi. Ahmet İyimaya, ''Teklifin zamanlaması konusunda görüşler var'' sözleri üzerine, ''Zamanlamasından bazı sonuçlara ulaşabilirsiniz ama ihtimali gerçek hale getiremezsiniz'' dedi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ise ''Erken seçim hazırlığı mı var?'' sorusu üzerine, ''Dereyi görmeden paçaları sıvamamak gerekir diye bir tabir vardır. Seçime karar verecek olan AK Parti grubudur. Sayın Başbakanımızın da seçimin zamanında yapılacağı konusunda yaptığı net açıklamalar vardır. Arkadaşlarımız bir teklif vermişler. Tabi o teklif de değerlendirilir'' diye konuştu.
 

'Seçim haberleri iş dünyasını olumsuz etkiliyor'

AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu da spekülasyon isteyenlerin seçim haberlerini çıkartabileceklerine dikkati çekti. Herkesin kendini, 2011 Haziran veya Temmuz ayındaki bir seçime göre hazırlaması gerektiğini ifade eden Bayramoğlu, seçim haberlerinin iş dünyasını olumsuz etkilediğini kaydetti.

AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ise erken seçim olacağını zannetmediğini belirtti. Takvime göre seçimin 2011 ilkbaharında olacağını söyleyen Erdem, ''Anayasa değişikliği konusunda bazı söylentiler var, gelirse TBMM karar verecektir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler