"Anayasa Mahkemesi'nin kararı işaret olmalı"

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin, iki ülke arasında imzalanan "diplomatik ilişkilerin kurulması" ve "ilişkilerin geliştirilmesi"ne ilişkin protokollerin anayasaya uygun olduğu yolundaki kararının Türkiye için "işaret" olması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 12:35
Abone Ol google-news

Ermeni Mediamax haber ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Erivan'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Nalbandyan, "uluslararası belgelerin onaylanması prosedürünün, Türkiye'de Ermenistan'da olduğundan çok daha kolay olduğunu" kaydetti.

Nalbandyan, protokollerin Türk hükümeti tarafından Ekim sonunda meclise sunulduğunu hatırlatarak, "Ermenistan açısından onay sürecinin en hızlı zamanlamayla gerçekleştiğini" söyledi. Nalbandyan, Anayasa Mahkemesinin 12 Ocakta "olumlu bir karar aldığını", ancak Şubat sonuna kadar konuyu değerlendirme haklarının saklı olduğunu kaydetti.

Edward Nalbandyan, Ermenistan'ın protokollerde öngörülen tüm taahhütlere uyacağını belirterek, "Türk yetkililerin, protokollerin onaylanması sürecini kasıtlı olarak engelleyeceğini düşünmek istemiyorum" diye konuştu.

Ermenistan Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya uygun bulunan protokoller, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın onayının ardından Ermenistan parlamentosuna sunulacak. Ermenistan parlamentosu, 1 Şubat'ta başlayacak yeni yasama döneminde protokollerin görüşülmesini gündemine alacak. Protokollerin görüşülmesi için meclisin olağanüstü toplanması hukuken mümkün olsa da uzmanlar bu seçeneğin olası olmadığını belirtiyor.

Daha önce yaptığı açıklamada Serj Sarkisyan, Türkiye tarafının da protokolleri uygun süre içerisinde onaylamasını beklediğini vurgulayarak, Türkiye'nin, onaylanma süresini uzatması durumunda Ermenistan tarafının da uluslararası hukukun olanaklarından faydalanacağını kaydetmişti.

Ermenistan yasaları, uluslararası belgelerin anayasaya uygunluğunun denetlenmesi amacıyla cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini öngörüyor. Mahkeme, üyelerin belgeye ilişkin görüşlerini ve aldıkları kararı cumhurbaşkanına bildiriyor.

Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi'nden gelen görüş doğrultusunda söz konusu belgeleri bu kez parlamentonun onayına sunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler