"Anayasaya aykırılık varsa bunun yolu bellidir"

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, asker kişilerin yargılanmasına yönelik düzenleme ile ilgili tartışmalar konusunda, "Anayasaya aykırılık varsa bunun yolu bellidir. Aldığımız kararlar, yaptığımız yasalar Anayasal denetime tabi. Anayasa Mahkemesi'ne gider, bu konu orada çözülür" dedi.

Yayınlanma: 29.06.2009 - 09:24
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan,  Meclis Spor Tesisleri'nde 2009 yılı TBMM Personeli 6. Spor Etkinlikleri Kapanış ve Kupa Törenine katıldı. Toptan burada gazetecilerin, TCK ve bazı kanunlarda değişiklik ön gören yasa kapsamında "asker kişilerin yargılanması" konusundaki düzenlemeyle ilgili sorularını yanıtladı.

Söz konusu düzenlemeyi getiren önergenin görüşülmesinden bir süre önce gruplarla bu konunun paylaşıldığını anımsatan Toptan, ancak ne kadar ayrıntı konuşulduğunu ve ne tartışıldığını bilmediğini söyledi. Genelkurmay Başkanlığına bu konuda bilgi verilip verilmediğine ilişkin bir zoru üzerine Toptan, bu konularda daha önce yapılan uygulamada yasa yapımı sırasında Genelkurmaydan bir temsilcinin bulunduğunu ifade etti.
 

"Yasalar anayasal denetime tabi"

"Söz konusu düzenlemede Anayasa'ya aykırılık var mı?" şeklindeki bir soruya Toptan, "Anayasaya aykırılık varsa bunun yolu bellidir. Aldığımız kararlar, yaptığımız yasalar Anayasal denetime tabi. Anayasa Mahkemesine gider, bu konu orada çözülür. Ancak burada hatırlatma yapmak istiyorum. Geçen yıl Eylül ayında yaptığımız çağrı, bir kez daha önem kazanıyor. Anayasa yapma konusunda, bazı kanunlarla ilgili bir uzlaşma komisyonu kuralım demiştim. Bu uzlaşma komisyonunu kurabilseydik, bütün bunlar orada tartışılırdı ve bugün yaşadığımız tartışmalardan, öyle ümit ediyorum ki kurtulmuş olurduk. Ama onu yapamadık" karşılığını verdi.

Toptan, "bu düzenlemeye ihtiyaç var mıydı?" diye soran bir gazeteciye, "Yapılan bir düzenlemeyle ilgili, 'ihtiyaç var mıydı yok muydu' tartışmasının bir anlamı yok" yanıtını verdi.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon