"Anız yakmayın" uyarısı

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hububat hasadının sonu yaklaşırken, tarlada kalan anızların yakılarak yok edilmek istenmesine yönelik uyarılarda birbiri ardına yapılmaya başlandı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.07.2010 - 07:54

Yozgat Valiliği, kaymakamlıklara ve muhtarlıklara gönderdiği yazıda tarlada kalan anızın yakılması halinde ilgililer hakkında yasal işlem başlatılıp, idari para cezası ve hapis cezalarının uygulanabileceğini duyurdu. Buna rağmen hasatın tamamlandığı bölgelerden anız yangınlarına ilişkin haberlerin gelmeye başlaması üzerine Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, anızların yakılmasının tarım sektörünün geleceğini ciddi boyutta tehdit ettiğini bildirdi. Tarlada kalan anızların yakılmasının temelinde çiftçinin yeterli ekipmana sahip olmamasının önemli rol oynadığı ifade eden Açıkgöz, özellikle buğday hasadı sonrasında tarlasına nohut ekmek isteyen çiftçilerin tarladaki anızları temizlemek yerine yakmayı tercih ettiğini, bunun da yanlış olduğunun altını çizdi.

Anızın toplanarak ekonomiye kazandırılabileceğini kaydeden Açıkgöz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Yozgat'ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İnsanımızın önemli bir bölümü geçimini tarım ve hayvancılık yaparak temin eder. Hasat sonrasında tarlada kalan anız hayvan yemi olarak kullanılabileceği gibi, mantar üretim tesislerine de satılabilir. Bu konuda çiftçilerimiz yeterli bilgiye sahip değil. Yapacakları çalışmalarla bunu değerlendirebilirler, ekonomiye katkı sağlayabilirler. Bu konuda tecrübeli olan çiftçilerimiz anızları yakmak yerine saman haline getiriyor hayvanına yem olarak veriyor, balyalıyor satıyor. Tarlada kalan anızın yakılması sonucunda toprağın özelliği bozuluyor, verimi düşüyor. Topraktan ekmeğini çıkartan insanımız kendi eliyle geleceğini yok ediyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler