Ankara için kriz kapıda
Ankara’da da İstanbul’daki metrobüs sistemi örnek alınacak
Ankara Ulaşım Ana Planı (AUAP) 2038’de kent içi trafik sorununun çözümü için İstanbul benzeri metrobüs sistemi üzerinde duruluyor. Değerlendirmeye alınan metrobüslerin şu an başkent trafiğinde kullanılan körüklü otobüslerden daha büyük olduğu öğrenildi. Şehir Planlama Uzmanı Tahir Çalgüner, bu düzenlemenin de “geçici çözüm” olduğunu belirtti ve raylı sistemlerin geliştirilmesi gerektiğini aktardı.
Ankara’nın trafik sistemi yeniden düzenleniyor. Ankara Ulaşım Ana Planı 2038’de başkent trafiğinde teleferik, metro ve toplu taşıma sisteminde de bir çok yeniliğe gidiliyor. Gazi Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü plan çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda, Ankara’ya İstanbul’da şu anda kullanılan “metrobüs” projesi öngörülüyor. İddiayı gündeme getiren Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Şehir Planlama Uzmanı Tahir Çalgüner, “Ankara Büyükşehir Belediyesinin yaptığı Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 çalışması sonucunda da kuvvetle muhtemel bir metrobüs ana ulaşım türü seçeneğinin teleferik ile beraber Ankara kentinin gündemine sokulacağı; belediye başkanının yurtdışından şimdiden sipariş ettiği 300 metrobüsten anlaşılmaktadır” değerlendirmesini yaptı. Çalgüner konuşmasının devamında konuyla ilgili şunları aktarıyor:
“Gökçek, ana ulaşım planını, nazım imar planından bağımsız olarak değerlendirmektedir. Bu durum ve kullandığı bilim dışı yöntem AUAP 2038 çalışmasının teknik ve hukuki açıdan ‘yok hükmüne’ sokar. Batı Avrupa kentlerinde raylı sistem toplu taşımacılığı çağdaş bir ulaşım türü olarak benimsenirken ‘metrobüs’ diye bir seçeneğin Fransız şirketi tarafından ülkemize İstanbul’dan sonra Ankara’ya ihracını manidar buluyorum”
Metrobüs yerine monoray önerisinde bulunan Çalgüner, raylı sistem taşımacılığının kentler için lüks olmadığını bunun bir gereklilik olduğunu söyledi. Çalgüner, “Raylı sistem toplu taşımacılığı sisteminin önünde, ‘metrobüs’ ana seçeneği bir geçici tıkaçtır” dedi. Çalgüner, “Her metropol kente aspirin gibi metrobüs reçetesinin yazılmasının” bilim dışı olduğunu vurguladı. Çalgüner, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı AUAP 2038 çalışması sonucunda da bir metrobüs ana ulaşım türü seçeneğinin teleferik ile beraber Ankara kentinin gündemine sokulacağını kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza