Ankara imza, ABD beklemek istiyor
Türkiye’nin Afrin’den sonra Mınbiç’e de gireceğine yönelik tehdidiyle iki NATO müttefiki arasında başlayan müzakerelerde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) altındaki YPG güçlerinin bölgeden çekilmesine yönelik kritik görüşme bugün Washington’da yapılacak.
Türkiye’nin Afrin’den sonra Mınbiç’e de gireceğine yönelik tehdidiyle iki NATO müttefiki arasında başlayan müzakerelerde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) altındaki YPG güçlerinin bölgeden çekilmesine yönelik kritik görüşme bugün Washington’da yapılacak. Ankara, iki ülke diplomatlarının çizdiği yol haritasının ana hatlarını paylaşırken, ABD’nin “henüz anlaşmadık” dediği metin ile ilgili nihai onayını verip vermeyeceği bugün belli olacak. ABD’nin kararında 24 Haziran’da yapılacak seçimlerin tarihinin de etkili olduğu belirtildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Şubat ayında 3,5 saat süren görüşmesiyle başlayan Mınbiç müzakerelerini sonuçlandırmak üzere dün sabah ABD’ye gitti. Bu kritik ziyaret öncesinde ise Ankara, 3 aşamalı dediği planı sızdırdı. YPG’nin Mınbiç’ten çekilmesini ve bu güçlerin yerini önce Türk ve ABD askerlerinin, daha sonra da yerel unsurların almasını öngören plana ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun imza koyup koymayacağı da belli olacak. Sürecin başarılı olması halinde Ankara, bu modelin Rakka ve diğer bölgelerde de uygulanmasını istiyor.
Pompeo’nun görüşmede, iki ülke üresindeki diğer sorunlara da değinmesi bu çerçevede Papaz Brunson’ın tutukluluğunun yanı sıra tutuklu ABD personelinin ve vatandaşlarının durumunun da ele alınması bekleniyor. ABD’ye göreyse Suriye’de IŞİD’in tehdidi henüz bitmedi. Şubat ayındaki görüşmelerinden ardından iki ülke diplomatlarının Mart ve Mayıs ayındaki buluşmaları ile müzakerelerin “ana hatları” belirlenirken, ABD, Nisan ayında Mınbiç’te 2 yeni üs kurmuştu. ABD’nin bu süreçte dikkatli bir söylem benimsediğine işaret eden diplomat, ABD Dışişleri Sözcü Nauert’in dışında açıklama yapılmadığına dikkat çekti. Geçtiğimiz aylarda başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Ankara’dan birçok defa Mınbiç’te gerekirse ABD askerlerine karşı güç kullanılacağına yönelik açıklamalar özellikle NATO müttefikleri arasında kaygıyla karşılanmıştı. Öte yandan 2017 referandumunda Batıyı sık sık hedef alan ve başta Almanya-Hollanda ile siyasi gerilim yaratmaktan çekinmeyen AKP’nin 24 Haziran seçimlerinde böylesi yeni polemikler yaratmaktan kaçındığına işaret edildi.
3 aşamalı plan * İlk aşamada 30 gün içerisinde YPG/PKK unsurları Mınbiç’i terkedecek. * İkinci aşama, 4 Haziran’dan sonraki 45 günün sonunda Türk ve Amerikan taraflarının askeri ve istihbari unsurlarla ilçede ortak denetime başlamasını öngörüyor. Denetim mekanizmasının ayrıntıları, sahadaki ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilebilecek. * Üçüncü aşama, 4 Haziran’dan sonraki 60 gün zarfında Münbiç’in yerel unsurlarından yönetimin kurulmasını içeriyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu