Ankara Katliamı'nda ‘ihmal’ iddiası: İki vali hakkında incelemeye izin yok

İçişleri Bakanlığı, ‘Ankara katliamı’nda gerekli önlemleri almadıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılması istenen Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve eski Adıyaman valisi Mahmut Demirtaş hakkında inceleme başlatılmasına izin vermedi.

Yayınlanma: 29.07.2017 - 14:07
Abone Ol google-news

10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde gerçekleştirilen IŞİD saldırısının ardından 102 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Katliamla ilgili davada mağdur avukatları Kılıçlar ve Demirtaş hakkında ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş ve soruşturma talep etmişti.

İki valiye de soruşturma yok

Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre İçişleri Bakanlığı’nın ‘gizli’ ibareli yazsında Kılıçlar hakkında şu ifadelere yer verildi: “Bahse toplantı için alınan güvenlik önlemlerinin il valisinin özel olarak müdahale etmesini gerektirecek veya bahse konu toplantının ertelenmesi yolunun kullanılmasını gerektirecek bilgilerle donatılmadığı, emniyet tedbirlerinin toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanununun uygulanmasına dair Yönetmeliğin 16. maddesi gereğince İl emniyet müdürünün sorumluluğunda olduğu, il valisinin alınacak tedbirler konusunda talimatının bulunduğu anlaşıldığından Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar’In bahse konu olayla ilgili herhangi bir cezai sorumluluğunun olmadığı…”

‘Aranan IŞİD’çi sanığın bulunması valinin sorumluluğunda değil ‘

‘Ankara katliamı’nda kendisini patlatan Adıyaman’daki ‘Dokumacılar’ grubu üyesi Yunus Emre Alagöz kastedilerek, ‘patlamanın faillerinden olan şahıs hakkında babası tarafından kayıp müracatında bulunulması üzerine mahkeme tarafından yakalama kararı verilmesi sonucunda şahsın bulunamadığı’ belirtilen bakanlık yazısına şöyle devam edildi: “Aranan şahıslar listesine eklendiği ve bu bilginin tüm emniyet birimlerine dağıtıldığı, şahısla ilgili olarak yapılan iş ve işlemlerin Emniyet Müdürlüklerinin yaptıkları rutin uygulama olduğu, olayın adli makamların kontrolünde ve adli bir olay olarak yürüdüğü, bahse konu kişi hakkında yürütülen adli işlemlerin ise il valisinin görev alanına giren bir konu olmadığı dolayısıyla konu ile ilgili olarak Eski Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’a atfedilecek herhangi bir cezai sorumluluk bulunmadığı değerlendirildi.”

Katliama ilişkin Ankara başsavcılığınca soruşturma başlatılmış, kamu görevlileri hakkındaki şikayetleri ise mülkiye müfettişleri incelemişti. Müfettişlerin 11 kamu görevlisi hakkındaki ön inceleme raporunda, dokuz kamu görevlisinin ihmali olabileceği ifade edilerek, adli soruşturma açılmasında yarar görülmüştü.

Gaz kullanan polisler hakkında ise soruşturmaya gerek görülmemişti. Ankara valiliği, müfettişlerin “İhmali olabilir” dediği dokuz kamu görevlisi hakkında da soruşturma yürütülmesine izin vermememişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon