Ankara'da 1 Mayıs gazı...
Ankara'da 1 Mayıs kutlamaları Tandoğan ve Sıhhiye Meydanı'nda olmak üzere 2 farklı noktada gerçekleşti. DİSK, KESK TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla alanlara inen emekçilerin doldurduğu Sıhhiye Meydanı'nda polis yine biber gazı kullandı.
1 Mayıs İşçi Bayramı, çeşitli emek ve meslek örgütleri tarafından Tandoğan ve Sıhhiye Meydanları olmak üzere 2 farklı noktada kutlandı.
1 Mayıs kutlamaları için HAK-İŞ ve Memur-Sen üyesi emekçiler Tandoğan Meydanı'nı doldururken, DİSK, KESK TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla alanlara inen emekçiler Sıhhiye Meydanı'nda toplandı.
Ankara Sıhhiye Meydanı'nda sabah saatlerinde gerginlik yaşandı, polis iki kez biber gazı kullandı.
Yollar trafiğe kapandı
Tandoğan'daki kutlamalar için sabah saatlerinden itibaren bazı yollar da trafiğe kapatıldı. Kazım Karabekir Caddesi, Ulaştırma Kavşağı'ndan Tandoğan Meydanı'na kadar, Ulaştırma Kavşağı'nın Tandoğan istikametine dönüş varyantları, Celal Bayar Bulvarı, Kazım Karabekir Caddesi'ne giriş varyantları, Beşevler Kavşağı, Degol Caddesi girişi, Anıt Caddesi ile Tandoğan Meydanı, GMK Bulvarı, Ankara Maltepe Durağı arası ile Tandoğan Meydanı'na açılan cadde ve sokaklar kutlamalar süresince araç trafiğine kapatıldı. Tandoğan'daki 1 Mayıs platformu Makine ve Kimya Endüstrisi'nin binasının önünde kuruldu. Memur-Sen ve HAK-İŞ öncülüğünde Tandoğan'da gerçekleştirilen kutlamalara Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen de destek veriyor.
Sıhhiye Meydanı'nda biber gazlı müdahale
Başkentte yapılan 1 Mayıs kutlamaları için Sıhhiye Meydanı'nda toplanan DİSK, KESK TMMOB ve TTB, tren garı önünde buluştu.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, tüm konfederasyonların 1 Mayıs kutlamalarında bir araya gelememesi üzerine konfederasyon olarak Sıhhiye Meydanı’nda miting düzenlemeye karar verdiklerini, Ankara Valiliği’ne iki kez başvuruda bulunduklarını belirterek, “Valilik başvurumuzu yasada öngörülen şartlara aykırı biçimde reddetmiştir” dedi. Sıhhiye'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 4 bin polis Sıhhiye meydanında görev yapıyor.
Birleşik Kamu-Sen ve Eğitim-İş üyeleri Sıhhiye'de biraraya geldi. Otobüslerle gelen yaklaşık 500 kişiyi polis kordona aldı. Kordonu geçmek isteyen gruba polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Ve emekçiler Sıhhiye'de...
Müdahaleye rağmen Başkent’te 1 Mayıs’ın en coşkulu ve en kalabalık kutlandığı alan Sıhhiye Meydanı oldu.
Sıhhiye Meydanı'nda toplanan DİSK, KESK TMMOB ve TTB'ye öğrenci birlikleri , tüketici hakları dernekleri,bisikletçiler, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan onlarca grup eşlik etti.
Katılımcılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi önünde oluşturulan polis noktasından üzerleri aranarak miting alanına girdi.
Tüm grupların alana girmesinin ardından, mitingde hep bir ağızdan söylenen 1 Mayıs Marşı ve devrim şarkılarıyla halay çekip çoşkulu anlar yaşandı. Çok sayıda işçi meydana çocuklarıyla birlikte geldi.
Tandoğan Meydanı’nda memurların haklarına dair talepler sıralanırken Sıhhiye Meydanı’nda daha çok işçi talepleri gündeme geldi. Pankartlarda taşeronlaşmaya hayır, kıdem tazminatı hakkımız gasp edilemez, fazla çalışmaya işçi ölümlerine son pankart ve sloganları dikkat çekti.
Bu arada, grupların polis noktasına girişi sırasında kendilerini ''Anarşistler'' olarak adlandıran bir grup ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
Sıhhiye Meydanı'na kurulan platformdan isimlerinin okunmadığını söyleyen bir grup halkevleri üyesi ile görevliler arasında arbede yaşandı. Meydanda toplananlar, olayı ıslık ve sloganla protesto etti.
Tandoğan Meydanı
Memur-Sen ve HAK-İŞ Başkentte yapılan 1 Mayıs kutlamalarının ikinci adresi için "sosyal barış, sosyal adalet, eşiklik ve sendikal haklar ile barajsız, engelsiz toplu iş ilişkileri kanunu, toplu sözleşme masasından haklarını almak ve kamu çalışanlarına toplu sözleşmeyle birlikte grev ve siyaset hakkı almak için güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın ve taşeronlaşmanın sona erdirilmesi için, işsizliğin azaltılması ve düşük ücret politikasına son verilmesi için ve 4/B ile 4-C'liler başta olmak üzere tüm sözleşmelilerin kadroya alınması" talepleriyle meydanlara indi.
Türkiye'nin dört biryanından Ankara'ya gelen binlerce işçi ve memur Tandoğan Meydanı'nda 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı. Tandoğan'daki kutlamalar Mehteran Takımı'nın gösterisiyle başlarken, Mustafa Ceceli'nin konseriyle son buldu.
Bakan Çelik'ten 1 Mayıs konuşması
Tandoğan'daki kutlamalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı. 1 Mayıs kutlamalarının tarihinde ilk kez bir Çalışma Bakanı işçi bayramına katılmış oldu.
İşçi ve memurlara seslenen Çelik'in konuşmasından satırbaşları şöyle:
"Birileri konuştu biz gereğini yaptık. hayırlı olsun. darbeler yaşandı, bunlar bir bir geride kalıyor.
4+4+4 yasalaştı Allah’a ne kadar hamd etsek azdır.
Meclisin gündemine iş sağlığı ve güvenliği yasasını getiriyoruz. Artık işçi kayıplarını önleyecek bu yasayı da inşallah haziran sonuna kadar meclis’ten geçireceğiz.
Toplu sözleşme masasına memurlarımızla ilk kez oturduk. Demokrasinin gereği olarak sizler isteyeceksiniz bizler vermeye çalışacağız. Az vereceğiz çok vereceğiz bu işi çözmeye çalışacağız."
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu: Yüzde 14 zam
Tandoğan Meydanı'ndaki kutlamalarda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Birileri ömrünü bu ülkeye vakfetmiş çalışanlarımızın emekli olunca maaşlarının yarı yarıya düşmesini izah etsin. Emeklilerimize ekonomik sefaletten ve başkalarının eline bakmaktan kurtarmak için Memur-Sen olarak tüm ödemelerin emeklilik aylığının hesaplanmasında dikkate alınmasını, yani taban aylığa yansıtılmasını istiyor" dedi.
Toplu sözleşme taleplerine de değinen başkan Gündoğdu, toplu sözleşme masasında 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için ise yüzde 14 zam istediklerini söyledi. Taban aylığa ise 2012'de 120 TL, 2013'de 80 TL seyyanen zam istediklerini söyleyen Gündoğdu, bu zamların emeklilere de yansıtılmasını talep ettiklerini ifade etti. Gündoğdu, ayrıca başörtülü kadınların başörtülü olarak seçilme ve kamuda görev yapma hakkına kavuşmasını beklediklerini, toplu sözleşmenin olmazsa olması grev hakkı ile memura siyaset hakkı istediklerini ifade etti. Başkan Gündoğdu, sözlerini vesayeti, vesayetçi zihniyeti, vesayetin tetikçilerini, vesayetin bütün sorumlularını tarihin çöp sepetine götürecek demokratik, özgürlükçü, sivil ve millete ait yeni bir anayasa talebi ile sona erdirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması