Ankara’ya PYD baskısı

Abd’li komutan Rakka operasyonundaki pürüzleri gidermek için geldi.

Yayınlanma: 23.05.2016 - 21:45
Abone Ol google-news

 

IŞİD’in elinde bulundurduğu Suriye’nin Rakka bölgesinden çıkarılması için hazırlıkları süren operasyonun planlamacısı olarak bilinen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, Ankara’da temaslarda bulundu. Votel’in, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Dışişleri’ndeki temaslarında Rakka harekatı konusunda bilgi verdiği bildirildi. General Votel’in, Ankara’ya gelmeden önce Suriye’nin kuzeyine gittiği ve Rakka’ya yönelik harekâta ilişkin temaslarda bulunduğu ve planlamalar yaptığı dile getirildi.

İncirlik’i istiyor

ABD, Rakka bölgesine yönelik operasyonlar için Türkiye’de İncirlik ve Diyarbakır’daki havaalanlarında bulunan unsurları gerektiğinde kullanmak istiyor. Rakka’ya yönelik operasyonu, içerisinde YPG’nin ağırlıkta olduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) yürütmesi öngörülüyor. Ancak IŞİD’e yönelik karadan harekete geçecek unsurlara hava ve yakın hava desteği verilmeden başarılı olunamayacağının daha önce Azez bölgesinde ortaya çıktığına dikkat çekiliyor.

IŞİD’e karşı harekât yürütecek gruplara hava desteği ise İncirlik’teki koalisyon uçaklarınca verilebiliyor. Ayrıca, olası kritik durumlarda muharebe sahasına müdahale edecek ve dost unsurların tahliyesini gerçekleştirecek ABD birimleri de Diyarbakır’da konuşlanmış durumda. Votel’in temaslarında Rakka’ya yönelik harekâtın ayrıntılarının bu kapsamda da ele alındığı değerlendiriliyor.

Münbiç sorunu

IŞİD’in Türkiye sınırındaki Suriye topraklarından çıkarılması amacıyla Türkiye ile ABD arasında uzun süre devam eden görüşmelerden etkin bir sonuç çıkmadı. Görüşmelerde Türkiye, özellikle IŞİD’in Paris saldırılarını da planladığı Münbiç bölgesinin, YPG veya YPG’nin etkin olduğu bir grup tarafından kontrol edilmesine karşı çıkıyor. ABD ise Münbiç bölgesinin hangi gruplar tarafından kontrol altına alınması konusunda net bir görüş belirlemiş değil. Pentagon’un YPG öncelikli tutum takındığı savunulurken ABD Dışişlerinin Türkiye’nin kaygılarının dikkate alınması gerektiği yönünde görüş belirttiği dile getiriliyor.

Türkiye ile ABD arasında varıldığı söylenen uzlaşmanın etkinleştirilememesi nedeniyle Azez bölgesindeki IŞİD karşıtı grupların doğuya ilerlemesi ve Türk sınırının kontrol altına alınması hedefi henüz gerçekleştirilebilmiş değil.

Ignatious yazdı: IŞİD’i yenecekler

ABD’nin Washington Post gazetesinin saygın köşe yazarlarından David Ignatious, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) komutanı General Joseph Votel’in önceki gün gerçekleştirdiği sürpriz Rojava ziyaretini yazdı. Ziyarette Vottel’e eşlik eden Ignatious, IŞİD’e karşı kurulan YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri koalisyonunun terör örgütünü yeneceği yorumunu yaptı. Türkiye’nin itirazlarına rağmen zayıf Sünnileri güçlü Kürt milislerine entegre etme çalışmalarının, sonu hezimetle biten 500 milyon dolarlık “eğit-donat” programından daha iyi bir alternatif olduğunu ifade eden Ignatious, Suriyeli Kürtlerin yavuz savaşçılar olduğuna değindi. Haberde, kadın savaşçıların cepheye giderken rehin düşme ihtimaline karşı intihar yelekleri giydikleri, onların bu fedakârlıklarının kadın haklarının bastırıldığı Ortadoğu’da yeni bir soluk olduğu kaydedildi. Ignatious, “ABD’li askerler Kürt gücünü tercih etti, Araplar da buna inanmış gözüküyor. Aşiretler genç erkeklerini savaşmaya gönderiyor” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler