Antibiyotiğe dirençli bakteri asprinle yok edilecek

Çocukluktan erişkinlik dönemi dahil birçok hastalığın tedavisinde yardımcı ilaç olarak kullanılan ''aspirin''in, ölümcül sonuçlar doğuran enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yeni bir ''umut'' ışığı oldu.

Antibiyotiğe dirençli bakteri asprinle yok edilecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.11.2010 - 08:44

Yurtdışında yapılan ve sonuçları yeni açıklanan araştırmaya göre ''Aspirin'', enfeksiyon hastalıklarında antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı vücut direnci artırıyor ve bakteriyi yok edebiliyor.

Kalp hastalıkları, inmeler, diyabet, hipertansiyon ile bazı kanser ve romatizma hastalıklarda kullanılan aspirin, vücutta enfeksiyon gelişmesinden sonra antibiyotiklerle birlikte hastaya verildiğinde, vücuttaki bakterileri öldürmekle yükümlü olan sistemin kuvvetini artırıyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve bakterilerin ölümünü kolaylaştırıyor.

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, enfeksiyon hastalıklarının, insan ölümlerinde ilk sırada yer aldığını söyledi. Enfeksiyonların, önümüzdeki yüzyılda da en büyük ''ölüm'' nedeni olacağını ifade eden Özcan, her geçen yıl mikropların direnç kazandığına dikkati çekti. Özcan, direnç kazanan mikropların tedavide kullanılan çeşitli ajanlara karşı da kuvvetlendiğini vurgulayarak, ''Dirençli hale gelen mikroplar sonucunda vücut tedavilere yanıt veremez hale geliyor'' dedi.

Enfeksiyon tedavisinde antibiyotik kullanıldığını, bu şekilde bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesine çalışıldığını belirten Özcan, ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle mikroplar direnç kazandığına işaret etti. Özcan, dirençli mikropların ortaya çıkmasına karşın son yıllarda bilinenlerin dışında yeni bir antibiyotiklerin kolayca geliştirilemediğinin altını çizerek, ''Yeni antibiyotik geliştirme projeleri, maalesef arzu adilen hızda ilerlemiyor. O nedenle, mikropların öldürülmesinde antibiyotiklere yardımcı olacak tıbbi literatürde 'adjuvan' diye bilinen yardımcı ilaçlar önem kazanıyor'' diye konuştu.

Özcan, Aspirin'in yıllardır birçok hastalıkta tedavide kullanılan yardımcı ilaçlar arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, insanlık tarihinde kullanımı çok eski olan, birçok hastalığa şifa veren ve tedavide aktif olarak kullanılan aspirinin yeni mucizelere imza atabileceğinin saptandığını söyledi.

Enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelede Aspirin'in ''hayat kurtarabileceğini'' vurgulayan Özcan, ''Yaklaşık 100 yıldır milyonlarca insanın hayatını kurtaran Aspirin, artık önümüzdeki yıllarda enfeksiyonlara karşı savaşta en önemli silah olabilecek'' dedi.
Özcan, İngiltere'de Londra Üniversitesi'nde 2009 yılında Dr. Melanie J. Stables başkanlığında Dr. Justine Newson, Dr. Samir S. Ayoub, Dr. Jeremy Brown, Dr. Catherine J. Hyams ve Dr. Derek W. Gilroy tarafından yapılan laboratuvar çalışmasının sonuçlarının açıklandığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta içinde uluslararası platformda duyurulan araştırma ile ''vücutta enfeksiyon gelişmesinden sonra hastaya başlanılan Aspirin'in, vücutta bakterileri öldürmekle yükümlü olan sistemin kuvveti artırdığını, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ve bakterilerin ölümünü kolaylaştırdığının ortaya konduğunu'' ifade eden Özcan, ''Ayrıca, bazı bakterilerde de antibiyotiklere karşı var olan direnci ortadan kaldırabiliyor. Özellikle, antibiyotiklere karşı vücudun direncini yok eden özel bir zatürre etkeni 'streptokok pnomonya' isimli mikrobun, (bu mikrop aşı ile sağlanan bağışıklıktan da kaçabilen dirençli bir mikrop) aspirin kullanımı sonrasında yok olduğu tespit edildi'' diye konuştu.

Araştırmanın insan hücreleri ve hayvan modelleri üzerinde yapıldığını ahlatan Özcan, şunları kaydetti:

''Çalışma, Aspirin ve non steroit anti-infamatuar ilaçlar denilen genellikle ağrı kesici olarak kullanılan ilaçların, antibiyotiklerle birlikte kullanımının, mikroplardaki direnci azalttığı ve bağışıklık sisteminin mikrop öldürme özelliklerini güçlendirdiğini gösterdi. Yapılan deneylerde, enfeksiyondan kaynaklanan ölümleri azalttığı belirlendi.
Araştırma, henüz insanlarda tedavide kullanılacak anlamına gelmiyor. Şimdi, bununla ilgili çalışmalar hız kazanacak. İlerleyen günlerde dirençli mikropların öldürülmesinde yeni ilaçlar yerine aspirin gibi ilaçlar kullanılmaya başlanacak.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler