AP Türkiye Raportörü: Siviller tahliye edilmeli, ateşkes yapılmalı

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Katı Piri, Güneydoğu ziyaretinin ardından, bölgede sivil kayıpların devam etmemesi için PKK’ye derhal silah bırakma çağrısında bulundu. Piri, Türk güvenlik güçlerinin de operasyonlar sırasında insan hakları standartları uyması gerektiğini ifade etti.

Yayınlanma: 22.02.2016 - 15:32
Abone Ol google-news


Avrupalı Sosyalistler ve Demokratlar, Diyarbakır’a ziyarette bulundu. S&D grubu başkan yardımcısı Knut Fleckenstein, AP Türkiye Raportörü Kati Piri ile birlikte, AB Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Howitt, S&D üyeleri ve Avrupa Sosyalist Parti Yardımcısı Jan Royall katıldı. Grup, bugün yazılı açıklama ile bölgedeki kanaatlerini paylaştı.

AB Bakanı'ndan Piri'ye: Tarafsızlığını yitirdi

Türkiye raportörü yaptığı ziyaretin ardından "PKK’nin derhal silah bırakması ve şehirlerdeki gençlik milislerini geri çekmesi gerektiğini" belirtti. Aksi halde şehirlerdeki Türk ve Kürtlerin ölümüne sebep olmaya devam ederek ülkeyi iç savaşın eşiğine ittiğini belirti.

Kati Piri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de operasyonları yürütürken insan hakları standartlarına uyması gerektiği ve yerel nüfusa karşı toplu cezalandırmadan kaçınması gerektiğini vurguladı.

"Cizre'de gerçekleşen katliam etraflıca araştırmalı ve tekrarlanmamalı." diyen Piri, Diyarbakır'da operasyonların devam ettiği bölgede sıkışıp kalan sivillerin tahliyesi için alınan kararları da memnuniyetle karşıladığını ve bu kararların devam etmesini beklediğini kaydetti. Kürt sorununun askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini ifade eden Piri, bir tür ateşkes üzerinde anlaşmaya varılıp barış görüşmeleri yapılmasını istedi.

S&D Grubu Başkan Yardımcısı Knut Fleckenstein da PKK ve Türk güvenlik güçleri arasında kalan masum vatandaşların ölümün engellenmesi için acilen ateşkes yapılmasını ve tarafların masanın etrafına dönmesini talep etti.

S&D Dış İlişkiler koordinatörü Richar Howitt ise "yerel Kürt siyasetçiler ile Türk hükümeti arasında iletişim eksikliği ve güvensizlik" olduğunu belirterek, "Bunu aşmak için çatışma bölgesinden sivillerin tahliyesine izin verilmesi gerek." dedi. Kızılay veya benzeri kuruluşların eşlik ederek bu konuda bir anlaşma yapılması gerektiğini belirten Howitt, "Suriye!de siviller için yerel ateşkesler olmuştur, Güneydoğu’da da bunu başarmak mümkündür." ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler