Arda: Maradona a La Turca*

Penguen yazarı Ozan Önen, arkadaşı Arda Turan'ı Cumhuriyet'e yazdı.

Yayınlanma: 11.07.2015 - 12:49
Abone Ol google-news

 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de erkek çocuklara en çok verilen isim olan “Arda”, artık, dünyanın en büyük futbol kulübü Barcelona takımının formalarında da yazılı: Daha Arda’nın giyeceği sırt numarası belli olmamışken, Barcelona mağazalarında resmi olarak satışa sunulan numarasız ARDA formaları bile, ilk günden 24.000 adet satılarak ayrı bir rekoru da kırmış bulunuyor. Arda’yı Messi, İniesta ve Neymar Jr’la yan yana izleme keyfine ulaşacağımız yetmeyecek, “Ronaldo’ya ne çalım attı yaa!” naralarını daha bir keyifle atacağız ey ahali! Kurulamayan koalisyonlar, ülkede süren cadı avları, tükenmek bilmeyen skandallar ve kara haberler arasında, belki de son zamanların en keyifli haberi bu. Evlâtlarını asmayı seven yalnız ve güzel ülkemiz, “Arda Barcelona’ya sadece maç seyretmeye gider”cilik yapmaktan, belki de bugün pişman oldu: Arda, başkalarının başarılarını başarısızlık olarak gösterip beslenen kimi kötülere karşı hep direndi ve zaferi eninde sonunda tescillenmiş oldu.

Bizim çocuk

Arda’nın Bayrampaşa’da doğup büyüdüğü evin yer aldığı caddenin adı Arda Turan Caddesi’ne dönüştü. Yakında, -Roma İmparatorları gibi- henüz yaşıyorken heykeli de dikilecek Arda’nın; futbol arenalarına ve okullara ismi de verilecek.

Çünkü milletçe yaşadığımız kaybedenler kulübü ruh hâline iyiden iyiye alıştırılmışken, dünya çapında bir zafer hissi tatmanın sarhoşluğunu, “Aşağı mahalleden geliyorum” demekten hiçbir zaman çekinmemiş bir halk çocuğunun, Arda’nın sayesinde yaşıyoruz. Nev-i şahsına münhasır futbolu ve saha dışındaki özgün karakteriyle İspanya’da Ardaturanizmo isimli bir felsefeye, bir futbol estetiği tanımına da ilham olan Arda Turan, sokak futbolundan yetişen ve bu futboluyla arenaların en babası Camp Nou’ya lâyık görülen ‘yaşayan bir efsane’ye dönüştü. İspanyol basınının El Turco ve El Genio lâkaplarını taktığı Arda Turan için, dünya basınının bundan böyle Maradona A la Turca demesinde hiçbir sakınca yoktur!

Bayrampaşalı bir hektor

Arda Turan ve Ozan Önen Madrid’de, yıldız futbolcunun evinde.

Zira Arda’nın kupalar geçmişinde, kulüpler düzeyinde bir tek Şampiyonlar Ligi şampiyonluk kupası eksiktir ama turnuvanın geçen seneki final maçına takımını taşıyan golü de Arda Turan atmıştır. Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Barcelona’da forma giyecek olan Arda’nın sosyolojik bağlamda da ciddiyetle ele alınması gereken bu yolculuğu, tahmin ettiğimizden ileri seviyelere de varacaktır.

Tüm bunlardan önce Arda Turan, elbette ki “bizim çocuk”tur!

300 Spartalı’nın komutanı Kral Leonidas’a benzetilen Arda Turan, İzmirli ozan Homeros’un İlyada Destanı’ndan uyarlanan Troy filmini de çok sever. Arda Turan, belki yirmi kez izlediği bu filmde anlatılan Troya’ya ayrıca ilgi gösterir: Zaten anne-babası Yüksel Turan ve Adnan Turan da, Troya topraklarında yer alan Edremit’in Altınoluk ve Akçay bölgelerindeki yazlıklarında yazı geçirir.

Arda, Troya Savaşı’na neden olan ve dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Altınoluk Antandros Antik Kenti’nden de haberdardır; Helen’den, Paris’ten, Hektor’dan, Aşil’den de… Üzerine epey de konuşmuşuzdur.

Troyalı Aeneas, nasıl ki Altınoluk’tan denize açılıp da İtalya’nın Roma kentini yeni Troya olarak kurmuşsa; Bayrampaşalı Arda da -Troya atından farklı olarak- bileğinin hakkıyla girdiği Avrupa’da, Barcelonalı bir hayalgücü krallığını inşa etmiştir. Şimdi, Anadolu’nun herhangi bir köyünde ya da metropollerin herhangi bir semtinde yaşayan bir çocuk, Temmuz’un sarı sıcağında yıldızlar altında uyurken, artık, Arda abisi gibi ‘aşağı mahalle’de top oynadıktan sonra, Barcelona’da futbol oynamanın da hayalini kurabilecektir: Çok para kazanmak için de değil; anasına daha güzel bir ev alabilmek için! Çocukluk arkadaşlarıyla yaşamaya devam ederken daha mutlu olabilmek için! Arda’yı Arda Turan yapan asıl şey, köyünde-kasabasında, semtinde- mahallesinde hayal kuran o bir tek çocuğu bile inatla önemsemeye devam edişidir...

Resmen Barcelonalı

Dünya devi Barcelona’yla 5 yıllık sözleşme imzalayan Arda Turan, Katalan temsilcisinde forma giyerek hayatında en çok olmak istediği yere gittiğini söyledi. Nou Camp Stadı’na çıkarak binlerce taraftarları selamlayan Arda kendisine hediye edilen arabanın önünde medya mensuplarına poz verdi. Galatasaray ve Türk bayraklarının da yer aldığı tribünde taraftarlar, Arda’ya yaptıkları tezahüratlarla sevgi gösterilerinde bulundu. Barcelona’yı ‘Dünyanın en iyi futbol kulübü’ olarak niteleyen Milli futbolcu, “Burada olduğum için çok mutluyum. Kulübün sloganı ‘bir kulüpten daha fazlası’ ve ben de bunun için buraya geldim. En güzel kupaları ve başarıları yakalamak için buradayım ve bunu sağlayan bütün Barcelona yetkililerine teşekkür ederim” dedi.

Messi’yle komşu

Barcelona yönetiminin Arda’ya önerdiği evin yıldız oyuncuların oturduğu bölgede olduğu öğrenildi. Castellfedels’teki evi beğenmesi durumunda Arda, Lionel Messi, Andres Iniesta, Busquets ve Ivan Rakitic gibi yıldızlarla komşu olacak. Arda’ya teklif edilen villanın çok lüks, havuzlu ve deniz manzaralı olduğu da belirtildi. Bu arada dünyaca ünlü yıldız Messi de sosyal medya üzerinden Arda’ya ‘Hoşgeldin’ dedi.

* Alaturka Maradona

DEVAMI YARIN

twitter.com/ozanonen
amatorolarakseninleilgileniyorum.com

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler