Arguvan'daki 'kutsal balıklar' ölüyor

Arguvan ilçesine bağlı Kızık köyünde bir havuzda yaşayan ve 'kutsal' olduğuna inanılan balıkların son zamanlarda tek tek öldüğü bildirildi.

Yayınlanma: 15.07.2012 - 20:50
Abone Ol google-news

Köy muhtarı İbrahim Bozkurt, yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 yıldır köydeki bir havuzda var olduğu bilinen balıkların, kutsal kabul edildiğini söyledi.

Rivayetlere göre, Kıbrıs Barış Harekatı döneminde kaybolan balıkların, harekatın bitiminde tekrar havuzda sırtlarında yara iziyle görüldüğünü anlatan Bozkurt, bu dönemden sonra da balıkların kutsal olduğuna inanıldığını kaydetti.

Balıkların içinde bulundukları havuzun suyunun da şifalı olduğuna inanıldığını anlatan Bozkurt, bazı köylülerin bu suyu içtiğini, evlerine götürerek bu suyla yıkandığını söyledi.
Civardaki illerle çevre köylerden de balıkları görmek için gelenlerin olduğunu dile getiren Bozkurt, balıkların başında kurban kestiklerini, çocuğu olmayanların çocuk, hasta olanların da şifa dileğinde bulunduğunu belirtti.

Kutsal olduğuna inandıkları balıkların bir süredir bazı sorunları bulunduğunu ifade eden köy muhtarı Bozkurt, balıkların çoğunun yaralı olduğunu, bir çoğunun da öldüğünü dile getirdi.

Köy halkı tedirgin

Köy sakinlerinden Hüseyin Yüce ise balıkların öldüğünü duyan çevre köylerden ve kendi köylerinden insanların havuzun başında toplandığını ve mum yakıp dua ettiğini söyledi.
Ölen balıkları dualarla köy mezarlığına gömdüklerini kaydeden Yüce, ''Bu yıl balıkların çoğu yaralı. Bazıları ölüyor. Bu bizi üzüyor. Son bir haftada 50'nin üzerinde balık öldü. Bu balıklar bizim için kutsal. Kimse balıkların nereden geldiğini bilmez. Daha önce de balıkları yiyen ölmüştü'' diye konuştu.

Muharrem Özdemir de köy halkının, balıkların telef olması dolayısıyla endişelendiğini ifade ederek, balıkların sağlığına kavuşmasını istediklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler