Arınç ile Şerif görüştü

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terörden zarar gören ülkeler olarak Pakistan'ın içinde yaşadığı bu süreci üzüntüyle takip ettiklerini belirterek, ''Son yaşanan gelişmeler bizi hiçbir zaman ümitsizliğe götürmedi. Çünkü, Pakistan güçlü bir devlet, Pakistan halkı güçlü bir millet. Mutlaka terörle mücadelede başarılı olacaktır'' dedi.

Yayınlanma: 11.01.2010 - 11:06
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Arınç, Pakistan'ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ve beraberindeki heyetle Başbakanlık Yeni Bina'da bir araya geldi.

Arınç, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Pakistan'ı ''Dost ve kardeş ülke'' olarak nitelendirerek, Pencap Eyaleti Başbakanı Şerif'in Türkiye'yi ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şerif ve beraberindeki heyete ''Ülkemize hoş geldiniz'' diyen Arınç, Pakistan'da başbakanlık yapmış olan Şahbaz Şerif'in, Navaz Şerif'in kardeşi olduğunu anımsattı.

Pencap eyaletinin Pakistan'ın en önemli eyaleti olduğunu, büyük ve güçlü olduğunu vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:
''Türkiye ve Pakistan halkları arasında çok önemli bir dostluk ve kardeşlik var. Dünyada örnek gösterilecek bu kardeşlik, bugün ülkemizi ziyaretleriyle bir kez daha güçlenmiş oluyor. Sayın Şerif'in davetimizi kabul edip ülkemizi ziyaret etmesinden çok memnun olduk. Pakistan önemli bir ülke, şu anda 160 milyonun üzerinde nüfusu var. Asya kıtası içerisinde çok önemli bir siyasi konjonktörü var. Türkiye ile Pakistan arasında hem parlamentolar arası ilişkilerimiz hem de hükümetler arası ilişkilerimiz fevkalade güçlü. Türkiye-Pakistan arasındaki ticaret hacmi de her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz aylarda Sayın Başbakanımızın Pakistan'ı ziyaretlerinde 3 yıl içerisinde bu ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak hedefi konulmuştu. Şu anda 1 milyar dolar seviyesine doğru hızla ilerliyoruz.''

Başbakan Yardımcısı Arınç, Pakistan'da son dönemde yaşanan terör olaylarını üzüntü içinde takip ettiklerini ifade ederek, ''Pakistan'da son yıllarda önemli siyasi gelişmeler, iç siyasi gelişmeler de yaşandı. Şu anda da terör saldırılarında pek çok Pakistanlı hayatını kaybediyor. Buna fevkalade üzülüyoruz. Terörden zarar gören ülkeler olarak Pakistan'ın içinde yaşadığı bu süreci üzüntüyle takip ediyoruz. Terörle mücadele konusunda Pakistan'la ve dünya barışını koruma konusunda tüm ülkelerle bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

''Son yaşanan gelişmeler bizi hiçbir zaman ümitsizliğe götürmedi. Çünkü, Pakistan güçlü bir devlet, Pakistan halkı güçlü bir millet. Mutlaka terörle mücadelede başarılı olacaktır'' diyen Arınç, Pakistan'ı çok güzel bir geleceğin beklediğine inandığını ve bunu tüm kalbiyle dilediğini ifade etti.

Arınç, bir gazetecinin, ''Anayasa değişikliği ile reform süresinin uzatılmasına'' ilişkin bir soru üzerine, ''Misafirlerin önünde iç politikaya ilişkin konuşmayacağını, başka bir zamanda soruları yanıtlayabileceğini'' söyledi.

Şerif'in konuşması

Pencap Eyaleti Başbakanı Şerif de kendilerini Türkiye'ye davet ederek Pakistan'ı onurlandırdıkları için Arınç ve hükümete teşekkür etti.

Pakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihten geldiğini ifade eden Şerif, tüm dünyaya örnek olan bu ilişkinin bundan sonra da her konuda devam edeceğini söyledi. Türkiye'ye 10 yıl sonra yeniden geldiğini anlatan Şerif, bu süre zarfından Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığını gözlemlediğini belirtti.

Pakistan'da terör olaylarının yaşandığını hatırlatan Şahbaz Şerif, şunları söyledi:
''Hiç bir problem kalmayacağına inanıyoruz. İlerlemeler şu anda devam ediyor. Pakistan'da terör olaylarında binlerce kişi ölmüştür. Fakat inanıyoruz ki bu artık sona erecek. Birlikte çalışarak, işbirliği yaparak, terörizmi ortadan kaldıracağız. Türkiye'de de terör olayları çıkmıştır ve Türkiye'nin bu tecrübelerinden biz faydalanmak istiyoruz. Çünkü Türkiye büyük bir tecrübe kazanmıştır. Kardeş ülke olarak bu konuda teknik yardım almaya çekinmiyoruz. Türkiye ve Pakistan birbirlerinin yeteneklerinden yararlanmalılar. İki ülke arasında siyasi ilişkiler çok yakındır. Amacımız, ticari ilişkileri daha da ileriye götürmektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler