Arınç: Irkçılık sonucu öldürülmüşlerdir
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Almanya'da aşırı sağcı ''Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU)'' terör örgütü tarafından 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili görülecek davaya Türk gazetecilerin alınmayacak olmasına ilişkin, ''Bu, hiçbir yerde olacak şey değil. Hiçbir ülkenin kabul edebileceği bir husus değil. Ölenler yurttaşlarımızdır. Feci bir şekilde ırkçılık sonucu öldürülmüşlerdir'' dedi.
Arınç, Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen Türkiye-Moğolistan KEK 7. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı İmza Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın duruşmasına Türk gazetecilerin alınmayacak olmasının üzücü olduğunu belirten Arınç, Almanya'ya yaptığı ziyarette Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile yaptığı görüşmede bu konunun Türkiye için taşıdığı hassasiyeti dile getirdiğini söyledi.
Arınç, Alman bakandan, adil bir yargılamayla bu cinayetlerin sorumlularının ortaya çıkarılmasını, zanlıların gerekli cezaya çarptırılmasını ve bundan sonra işlenebilecek bu tür cinayetlerin önünün kesilmesini rica ettiğini söyledi.
Böhmer'in de kendisiyle aynı fikirde olduğunu, olaylardan Almanya olarak büyük üzüntü ve utanç duyduğunu vurgulayan Arınç, ''Esasen bu düşüncesinde samimi olduğunu da görüyorum. Çünkü bugün yaptığı açıklamalar gerçekten Türkiye tarafından ister diplomatik taraf olsun ister medya, mutlaka Yüksek Eyalet Mahkemesi'ndeki bu duruşmaları takip etmesi, bunun için imkan hazırlanması gerektiğini ifade ediyor'' dedi.
Arınç, şöyle devam etti:
''Ancak Yüksek Eyalet Mahkemesi Türk gazetecilerin, medya mensuplarının, hatta iki tanesi Yunanlıdır öldürülenlerden, onlara ait basının da içeriye alınmasına karşı çıkıyor. Bu hiçbir yerde olacak şey değil. Hiçbir ülkenin kabul edebileceği bir husus değil. Ölenler yurttaşlarımızdır. Feci bir şekilde ırkçılık sonucu öldürülmüşlerdir.
Bununla ilgili gerek Alman Cumhurbaşkanı, gerek Şansölye ve ilgililer Türk tarafından özür dilemişlerdir, üzüntü duyduklarını ifade etmişlerdir. Yargılama sürecinin açık ve şeffaf yapılmasında, Türk medyasının ve diplomatik tarafın, Meclis'teki İnsan Hakları Komisyonu başkanının veya başkan vekilinin süreci izlemesinde büyük yarar olduğunu düşünüyoruz.''
''Bu tür davaların rahatlıkla izleyebilmesi için imkanlar hazırlanır''
Başbakan Yardımcısı Arınç, tepkileri ilgili makamlara iletiklerini bildirerek, ''Şüphesiz yargı bağımsızdır. Almanya'da da öyledir. Ancak Türkiye'de ve bütün Avrupa ülkelerindeki yargılama örneklerine baktığımız zaman tarafların bu tür davaları rahatlıkla izleyebilmesi için imkanlar hazırlanır. Eğer o mahkeme salonu buna müsait değilse bir başka yer temin edilir'' ifadelerini kullandı.
Söz konusu düzenlemelerin Türkiye'de ve bazı başka ülkelerde yapıldığına dikkati çeken Arınç, ''Ama zannediyorum ki bu olayların özellikle mağdur ülkelere daha fazla yansımaması ve daha büyük bir infiale yol açmaması açısından basına bir ambargo uygulanmaktadır. Basın özgürlüğü bakımından da Türkiye-Almanya ilişkileri bakımından da ölenlerimizin yakınları ve bütün Türk milleti tarafından da bu yargılama sürecinin tarafımızdan takip edilmesini ve buna imkan hazırlanmasını istiyoruz, çalışmalarımız devam ediyor. Ama bugünkü yargılama usulünü de kabul edemeyeceğimizi kendilerine ifade ettik'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi