Arka Oda Toplantıları devam ediyor

İstanbul'un "kent" tarihine , bütünlükçü ve detaylı bilimsel yolculuğuna Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine odaklanan "Arka Oda Toplantıları", MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Dr. M. Kerem Özel'le devam ediyor.

Yayınlanma: 26.01.2012 - 10:03
Abone Ol google-news

2011-2012 programının üçüncü toplantısı, 2012 Kış Programı’nın ilk toplantısı 26 Ocak Perşembe günü (bugün) saat 18.30'da Dr. M. Kerem Özel’in “1950’den Günümüze İstanbul, Eyüp’te Mahalle Camilerinin Sosyolojik ve Mimari Profili” konulu konferansıyla gerçekleşecek. Bu konferanslar, İstanbul’u bilimsel yöntem ve birikimle öğrenmeyi, aydınlanmanın yanısıra, kentin tarihi sosyal yapısının korunarak gelişmesini talep eden herkesin ufkunu açmaya devam ediyor.

Dr. Özel konferansının içeriğini şu sözlerle özetliyor:

“Türkiye’de son altmış yılda inşa edilmiş cami tasarımlarının üslup olarak genellikle Osmanlı dönemini taklit etmesinin ötesinde, özellikle yer seçimi, yerleşim ve biçimlenme kararları bağlamında sorunlu oldukları görülmektedir. Bu sunum Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde 2010-2011 yıllarında yapılmış, mimarlık, şehircilik, sosyoloji ve sanat tarihi disiplinleriyle birlikte ele alınmış bir bilimsel araştırma projesinin verilerine dayanır. Önemli bir ayağını saha araştırmasının oluşturduğu projede, çalışma alanı olarak -Türkiye’nin geneline dair fikir verebileceği düşüncesiyle- Eyüp ilçesi seçilmiştir. İstanbul’da 1950 yılı sonrasındaki plansız kentsel gelişimden, bir başka deyişle gecekondulaşmadan etkilenen ilçelerden biri olan Eyüp’ün Merkez, Alibeyköy, Akşemsettin, Çırçır, Esentepe, Karadolap, Sakarya ve Silahtarağa mahallelerinde 1950’den günümüze farklı yıllarda inşa edilmiş on beş cami örneğinde mimari analizler ve sosyolojik amaçlı anketler yapılmıştır. Saha araştırmasıyla desteklenen projenin verilerinden hareketle hazırlanan bu sunumda, Türkiye’deki çağdaş cami mimarisinin sosyolojik ve mimari özellikleriyle ortaya koyulması ve tartışmaya açılması amaçlanıyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler