Arkeolog öğrenciler
Kapadokya bölgesinde ilk yerleşmenin kurulduğu Aksaray'ın Gülağaç ilçesindeki Aşıklı Höyük'te, çocuklar 10 bin yıllık tarihin izlerini sürüyor. Bu sayede, öğrencilerin höyüğü tanımaları ve gelecekte bu değerlerine sahip çıkmaları amaçlanıyor.
Aşıklı Höyük Çocuk Arkeoloji Atölyesi Koordinatörü Gülay Sert, yaptığı açıklamada, öğrencilere höyüğü tanıtarak, gelecekte böyle değerleri korumalarını ve sahip çıkmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Sert, Kızılkaya köyü yakınlarına bulunan Aşıklı Höyük'ün 10 bin yılı aşan tarihiyle Kapadokya bölgesinin en eski yerleşimi olduğunu ve Konya'daki Çatalhöyük'ten bin yıl daha önce yerleşime açıldığını ifade etti.
İç Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim biriminin Aşıklı Höyük olduğunu belirten Sert, ''Burası İç Anadolu'nun ilk köyüdür. Aynı zamanda ilk tarım, ilk madencilik ve ilk cerrahi müdahalenin yapıldığı yerleşimdir. Önümüzdeki yıllarda Kapadokya bölgesi içerisinde turizme açılacak ilk höyük burası olacak'' dedi.
Aşıklı Höyük'te kazıların 1989 yılında başladığını, kendisinin de kazılara 1990 yılında katıldığını kaydeden Sert, ''Aşıklı Höyük'ü kazarken bir yandan da hayaller kuruyorduk. 3 hayalimiz vardı. Deneysel Aşıklı evlerinin kurulması hayalimizi gerçekleştirdik ve iki ev inşa ettik. Çocuk atölyesi hayalini de bu yıl gerçekleştiriyoruz. Üçüncü hayalimiz olan Aşıklı Höyük'ün üzerinin kapatılması için de çalışmalarımız devam ediyor ve bu konuda destek bekliyoruz'' diye konuştu.
10 bin yıllı tarih yolculuğu
2003 yılında Çatalhöyük'te başlattıkları çocuk arkeoloji atölyesini bu yıl Aşıklı Höyük'te ilk kez gerçekleştirdiklerini vurgulayan Sert, höyüğü ilk olarak ilköğretim haftasında Kızılkaya İlköğretim Okulu'nda okuyan yaklaşık 150 öğrenciye tanıttıklarını belirtti. Çocukları Aşıklı Höyük'te 10 bin yıllık tarih yolculuğuna çıkardıklarını ifade eden Sert, şunları söyledi:
''Çocuklara ilk olarak barkovizyon gösterisi ile 10 bin yıl önce insanların burada nasıl bir yaşam sürdüklerini anlatıyoruz. Bu gösterinin ardından höyüğe giderek deneysel Aşıklı evlerinin yapımı ve evlerin kullanım biçimiyle ilgili bilgi veriyoruz. Daha sonra kazı alanını geziyoruz. Öğrencilerin arkeologlarla diyalog kurmalarını sağlıyoruz. Kazı alanında son olarak öğrencilere, kendilerine ayrılan özel alanda arkeolog gözetiminde kazı çalışması yaptırıyoruz. Öğrenciler buldukları malzemeleri ayrı ayrı poşetlere koyarak incelenmesi için bize teslim ediyor.''
Aşıklı öğrencilerin elinde yeniden oluşuyor
Aşıklı Höyük Çocuk Arkeoloji Atölyesi'nde öğrencilerin elinde Aşıklı evlerinin yeniden oluştuğunu kaydeden Sert, ''Kazı alanından ayrıldıktan sonra atölyeye dönerek, burada kilden Aşıklı Höyük evlerinin bir modelini öğrencilere yaptırıyoruz. Çocukların yaptığı model evleri bir araya getirerek Aşıklı Höyük yerleşimini yeniden kuruyoruz'' diye konuştu.
Çocuk Arkeoloji Atölyesi'nden daha sonraki yıllarda Aksaray'daki tüm öğrencilerin faydalanmasını sağlayacaklarını belirten Sert, ''Öğrencilere Aşıklı Höyük'ü tanıtarak, gelecekte onların tarihi mekanı korumalarını ve sahiplenmelerini istiyoruz'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu