'Aşağı Saksonya ile işbirliği yapacağız'

Çağlayan, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Brüderle'ye çifte vergilendirme, vize, malların serbest dolaşımı, KDV iadesi konularından yaşanan sıkıntıları aktardığını bildirdi.

'Aşağı Saksonya ile işbirliği yapacağız'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.01.2010 - 13:23

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 3 gündür gerçekleştirdiğini Almanya temaslarını tamamladı. Çağlayan, özel uçakla Hannover'den Türkiye'ye hareket etti. Çağlayan, Almanya temasları kapsamında Frankfurt ve Hannover'de Türk iş adamlarının katıldığı fuarları ziyaret ederken, Berlin'de üst düzey temaslarda bulunmuştu.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 Domotex Fuarı'nı gezdikten sonra fuar alanında, Frankfurt, Berlin, Hannover'de gerçekleştirdiği temaslar hakkında gazetecilere bilgi verdi. Çağlayan, dün Berlin'de Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rainer Brüderle ile bir araya geldiklerini anımsatarak, son derece sıcak bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bakan Çağlayan, görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi verirken, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasında bir an önce revizesinin yapılmasını istediklerini belirtti ve maliye bakanlığı yetkililerinin bunun çalışmasını yürüteceğini söyledi.
 

'Vizede durum 'haklısınız ama alacağınız yok'...'

Vize sorununu bu görüşmede de dile getirdiklerini ifade eden Çağlayan, ''Türk insanına bu haksız uygulamanın bir önce düzeltilmesi konusunda yardım talep ettiklerini'' kaydetti.  Çağlayan bir gazetecinin bunun nasıl değerlendirildiğini sorması üzerine de Bakanın kendisine hak verdiğini belirterek, ''Hak veriyorlar ama durum, bizim Türkçe'de kullanılan 'haklısınız ama alacağınız yok'a geliyor'' dedi.
 

'Mallarımız kotalardan dolayı serbest dolaşamıyor'

AB'nin yaptığı ''haksızlığın sadece vize ile sınırlı kalmadığını'', malların serbest dolaşımında da sorun yaşandığını ifade eden Çağlayan, görüşmede bu konunun da gündeme geldiğini belirtti ve şunları kaydetti: "Mallarımız güya serbest dolaşıyor, serbest dolaşımda da AB'nin bize engelleri var. Biz 21 ülkeyle taşımacılık sistemimizi, ulaştırmamızı karşılıklı serbestleştirdik. Fakat Avrupa'nın ne yazık ki bir çok ülkesiyle bunu yapamıyoruz ve her yıl oturup geçiş kotalarını, gerek transit bazda gerek ulaşım şeklinde belirliyoruz. Almanya'ya ciddi manada ihracat, ithalat yapan bir ülkeyiz. İthalat ve ihracatın bu kadar kuvvetli olduğu bir ülkede, her yıl oturup geçiş kotalarını konuşmak, bunlarla ilgili kotalar belirlemek son derece zaman kaybı, ticareti engelleyici hususlar. AB müzakere fasıllarından biridir malların serbest dolaşımı, bizim mallarımız serbest dolaşıyor ama dolaşamıyor. Özellikle karayolu ulaştırmasında konulmuş kotalardan dolayı.''

Çağlayan, Almanya'da Türklerin, özellikle fuar katılımcılarının sorun yaşadığı KDV iadesi konusunu da görüştüklerini ifade ederek, KDV'de karşılıklı alanların tanımlanması konusunda bir ayrılık bulunduğunu, bir araya gelip çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti. Ayrıca havacılık ve uzay sanayinde Almanya ile işbirliği bulunduğunu ve bu kapsamda alınan bazı motorların çok uzun süreli testlere tabi tutulduğunu da ifade eden Çağlayan, bu sürelerin kısaltılması talebini de ilettiklerini söyledi.
 

'Almanya'yı da eyalet bazında inceleyeceğiz'

Zafer Çağlayan, dün akşam Berlin'den Hannover'e tesadüfen Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff ile aynı trenle geldiklerini ve yolda görüşme imkanı bulduklarını da belirtti. Bu görüşmede de özellikle otomobil yan sanayi ile yenilenebilir enerji alanlarında işbirliği yapılabileceğini belirlediklerini söyledi. Dünkü görüşmenin ardından bugün eyaletin Ekonomi, Çalışma ve Ulaşım Bakanı Jörg Borde'nin fuar alanını ziyarete geldiğini ve Bakanın Mayıs ayında Türkiye'ye geleceğini belirtti. Bu işbirliğinin, dış ticarette yakında açıklayacakları yeni çalışma sistemi ''ülkeler masası'' açısından önem taşıdığını ifade eden Çağlayan, ABD, Çin ve Almanya'yı eyalet bazında çalışacaklarını, bu ülkelerdeki tüm eyaletleri teker teker inceleyerek, ithalat ihracat yapılarını, Türkiye'nin pazarda edinebileceği yerleri tespit edeceklerini anlattı. Çağlayan, Aşağı Saksonya eyaletinin 2008 yılında tek başına 110 milyar dolar ihracat, 100 milyar dolar ithalatı bulunduğuna dikkati çekerek, bu pazarda bir master çalışma gerçekleştireceklerini ifade etti.

Çağlayan, burada Türkiye'nin Expo 2000'den kalma atıl bir binası bulunduğunu ifade eden Çağlayan, Aşağı Saksonya Başbakanının bu konuyu gündeme getirdiğini, işbirliği içinde burayı Türk Ticaret Merkezi haline getirebileceklerini söyledi. Çağlayan, fuar alanından ayrıldıktan sonra bu binayı görmeye gidecekleri ifade etti. Çağlayan, Wulff'un Türkiye'yi, özellikle de İstanbul'u çok sevdiğini ifade ederek, neşeli bir ortamda geçen görüşmenin ardından Wulff'un tokalaşma esnasında çevresindekilere ''bakın bu Türkiye'nin AB'ye girişinin tokalaşmasıdır'' dediğini aktardı.
 

Türkiye, halı ihracatında 5. sırada

Devlet Bakanı Çağlayan, konuşmasında Domoteks Halı Fuarına ve sektördeki gelişmelere de değindi. Türkiye'nin 45 halı ihracatçısı ülke içinde 5.sırada yer aldığını ifade eden Çağlayan, listenin başında yer alan Belçika ve Çin ile Türkiye'nin arasında belirgin fark bulunduğunu, ancak Holanda ve Hindistan'ın ''rahatlıkla'' geçilebileceğine inandığını kaydetti. Çağlayan, bu konuda sektörle işbirliği yaptığını ve destek sağlayacaklarını ifade ederek, fuarların pazarı çeşitlendirmek açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Çağlayan, fuarlara katılan firmalara destek sağlandığını, her bir katılımcıyla yaklaşık 21 bin dolarlık devlet desteği verildiğini söyledi.

İstanbul Halı İhracatçılar Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz da Türkiye'nin geçen sene Domotex fuarına katılımda, Belçika'nın ardından ikinci sırada yer aldığını, bu yıl krizin etkilerine rağmen birinci sıraya yükseldiğini ifade etti. Yılmaz, 2009 yılı halı ihracatının 1 milyar 86 milyon dolar olduğunu ifade ederek, önceki yıla göre düşüşün yüzde 7 ile sınırlı kaldığını, 2010 yılından umutlu olduklarını dile getirdi.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler