"Aşı yapılacaksa mevsimsel gribe karşı yapılsın"

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, domuz gribinin hafif seyreden bir hastalık olduğunu belirterek, "Bedava aşı yapılacaksa domuz gribine karşı değil, mevsimsel gribe karşı yapılsın" dedi.

Yayınlanma: 23.10.2009 - 10:23
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, domuz gribi diye bilinen hastalığın kuş gribi, İspanyol gribi veya mevsimsel grip kadar öldürücü bir hastalık olmadığını vurgulayarak, "Bazı çevreler salgından değil, salgının çıkmamasından korkuyorlar. Çünkü Cumhuriyet Tarihinde bir tek hastalık için en büyük harcamayı yaptılar, yaklaşık 1 katrilyon. Şayet salgın çıkmazsa bu harcama yersiz bir harcama olacaktır. Bu hastalık, 21. yüzyılın en hafif gribidir" dedi.


"Domuz gribi diye bilinen bu grip gerçek domuz gribi değildir"

Prof. Dr. Akdur, domuz gribinin domuzdan insana bulaşan bir hastalık olduğunu belirterek, "Şu an ortada dolaşan virüs hayvandan insana bulaşan bir virüs değildir. İnsandan insana bulaşan bir hastalıktır. İlk önce domuz çiftliğinde yaşayan insanlarda görüldüğü için domuz gribi adı verilmiştir. Oysa domuz gribi domuzdan insana bulaşır ve çok daha öldürücüdür. Ama şu andaki virüs, bilinen grip virüsleri içinde en az öldüreni, en az sarsanıdır" diye konuştu.


"Mevsimsel grip, domuz gribi diye adlandırılan gripten daha öldürücüdür"

Prof. Dr. Akdur, mevsimsel gribin domuz gribi diye adlandırılan gripten 10-15 kat daha öldürücü olduğunu vurgulayarak, "Eğer aşılama kampanyası yapılacaksa domuz gribine karşı değil, mevsimsel gribe karşı yapılmalıdır. Çünkü Sağlık Bakanlığı'nın kötümser senaryosuna göre Türkiye'de domuz gribi denilen virüs, 21 milyon kişiyi tutarsa, 4 bin-4 bin 500 dolayında ölüm olacak. Oysaki mevsimsel gripten bu kış 7 bin ile 17 bin arasında insan ölecek" dedi.

Prof. Dr. Akdur, ekonomik kaynakların kullanılması sırasında öncelik sıralaması yapılması gerektiğini belirterek, "Mevsimsel grip domuz gribi denilen gripten çok daha önemli ve önceliklidir. Aşı alınacaksa ve kamu tarafından aşı yapılacaksa, domuz gribi denilen virüse karşı değil, mevsimsel gribe karşı yapılmalıdır" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Akdur, Sağlık Bakanlığı'nın iyimser senaryosuna göre ise, domuz gribi aşısıyla aşılama yapılması halinde ise 400 insanın öleceğinin beklendiğini bildirerek, "Oysaki mevsimsel gribe karşı aşılama yapılmaması halinde 7 bin ile 7 bin 500 kişi ölecektir. Dolayısıyla para harcanaksa daha büyük ölümleri engelleyecek olan gribe para harcanmalıdır" dedi.


"Domuz gribi aşısının 4. fazı yapılmadı"

Prof. Dr. Akdur, aşının yapılıp yapılmayacağı konusunda ise birkaç ölçeğin dikkate alındığını belirterek, "Birincisi, aşı yapılmadığı takdirde büyük hastalık ve ölümlerin beklenmesidir. Domuz gribi denilen gripte böyle bir beklenti söz konusu değildir. Şu ana kadar dünyadaki rakamlar domuz gribi denilen gribin en az öldüren grip olduğunu gösteriyor. İkincisi, aşının gönül rahatlığıyla kullanılabilmesi için 4. faz çalışmanın tamamlanması gerekir. Ancak domuz gribi denilen virüse karşı 3. faza kadar çalışma yapılmıştır. Bu nedenle aşının koruyuculuğu ve yan etkileri konusunda yeterli ve tatminkar bilgilere sahip değiliz. Bu risk bazı acil durumlarda alınabilir. Örneğin, ortada dolaşan virüs, İspanyol virüsü olsaydı bu uygulama haklı ve yerinde görülebilirdi. Oysaki bu grip, İspanyol gribi bir yana bilinen virüslerin en hafifidir" dedi.


"ABD ve Kanada'daki virüsten yapılan bu aşı koruyucu olmayabilir"

Prof. Dr. Akdur, grip virüslerinin son derece hızlı değişen virüsler olduğunu belirterek, "Türkiye'deki korkulan salgın, dünyada dolaşann virüsten bile farklı olabilir. Dolayısıyla piyasaya sürülmüş olan aşı, Türkiye'de oluşan salgına karşı koruyucu olmayabilir. Çünkü eski yani Kuzey Amerika'da salgına yol açan virüslerden yapılmıştır" dedi.

Prof. Dr. Akdur ayrıca bazı çevrelerin "Bu gribin ölümcüllüğü artacak, ondan dolayı aşı yapıyoruz" ifadelerinin de yersiz olduğunu vurgulayarak, "Şayet virüsün ölümcüllüğü artarsa bu durum, virüsün değiştiği anlamına gelir ki, o takdirde zaten var olan aşının hiçbir koruyuculuğu olmayacaktır" açıklamasında bulundu.


"Aşı uygulanan ülkelerde sadece risk grubuna aşı yapılıyor"

Prof. Dr. Akdur, aşıyı uygulayan ülkelerde sadece risk gruplarının aşılandığını belirterek, "Bu da nüfusun en fazla yüzde 5'ine tekabül ediyor. Oysa Türkiye 43 milyon doz aşı alıyor. Aşı tek doz halinde yapılırsa toplumun yüzde 60'ı, çift doz halinde yapılır ise, toplumun yüzde 30'u aşılanmış olacak. Bu yanlıştır. Ciddi oranlarda ölüme yol açmayacak bir hastalığın aşısını bu yaygınlıkta yapmaya gerek yoktur" dedi.
 

"Panik durdurulmalıdır"

Prof. Dr. Akdur, klinik anlamda sokakta, okulda ve işte geçirilen domuz gribi diye bilinen bu gribi insanların farkına bile varmadan geçirdiklerini vurgulayarak, "Okulların il düzeyinde tatil edilmesi gereksizdir. Çocuklar eğitimlerinden geri kalmasın. Halk rahatlatılmalıdır. Panik ve gereksiz harcamalar derhal durdurulmalıdır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler