Aşıda gizli OHAL
Sağlık Bakanlığı, eksik aşısı olan Suriyeliler için kampanya başlattı.
Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Kilis’inde aralarında olduğu 20 ilde, Toplum Sağlığı Merkezine (TSM) bağlı hekimler ve sağlık çalışanları, kapı kapı gezerek, eksik ya da hiç aşısı yapılmayan 0-59 ay arasındaki çocukları aşılıyor. On gün sürecek kampanya kapsamında, Suriyeli çocuğun hiçbirinin aşısız kalmaması hedefleniyor. Kampanyanın sessiz sedasız yürütülmesi ise “salgın tehdidi mi var” sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar ise “‘Şimdilik herhangi bir hastalıkta salgın yok ancak eksik aşılar tamamlanmazsa kızamık, çocuk felci, verem gibi hastalıklar yeniden gündeme gelebilir” diyor.
20 ilde aşılama
Kayıtlı olmayan rakamlara göre Türkiye’de 3 milyona yakın Suriyeli var. Sınırlardan geçiş sürecinde herhangi bir sağlık kontrolü şansı olmayan çocuklar, elverişsiz barınma koşullarında ciddi risk altında. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Salığı Kurumu, geçen günlerde “Geçici koruma altındaki Suriyeli 0-59 ay arasındaki çocuklara aşı hızlandırma ve tamamlama çalışmaları uygulama günleri” başlığıyla bir çalışma başlattı. Adana, Adıyaman, Ankara, Batman, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde gezici ekipler kuruldu. Ekipler 15 Şubat’tan beri sokak sokak, ev ev geziyor.
‘İçeri alınmıyoruz’
Sahada olan hekimlerden bazıları, kampanyanın sessiz yürütülmesine anlam veremediklerini belirtirken, bir kısmı da kampanyanın plansız ve programsız yürütülmesinden şikâyetçi. Hekimlerin yakınmaları şöyle: “Duyuru yapılmadığı için evlerde kapılardan çevriliyoruz. Mülteciler arasında, ülkemizde kontrol altına alınan ve görülmeyen bulaşıcı hastalıklardan özellikle kızamık, tüberküloz ve şark çıbanı vakalarında artış görülmektedir.
SURİYELİ ÇOCUKLARA AŞI
"WHO kuşkuyla bakıyor"
Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, 10 günlük kampanyayı değerlendirdi: “‘Emek gücü olarak yetmeme durumu olasılığı var. Çocuk felci ülkemizde 1998’den bu yana yok. Suriye’de 1999’dan bu yana yok. Her iki bölge bu hastalıktan arınmıştı. 2013’te Suriye’de çocuk felci salgını görüldü. WHO, virüsün kaynağının başka ülkeler olduğunu açıkladı. Kızamık ülkemizde 2011’den bu yana salgın halinde. WHO Avrupa bölgesinde yayımladığı son raporunda salgının 2016’yı kapsayan şekilde sürdüğünü yani henüz bitmediğini söyledi. Yani şu an kızamık virüsü dolaşıyor ama tarihine baktığımızda bunun sığınmacılarla bir ilgisinin olmadığını söylemek mümkün. Sığınmacıların da, bizim aşısız çocuklarımız da bu salgın riski var. Virüs Avrupa kaynaklı. Yüksek aşılama oranları olsa salgınla ilgili endişe gerçekte daha az olur. Bakanlık yüzde yüzde 97- 98 oranında aşılamadan bahsediyor. Ama WHO kuşku ile bakıyor.”
‘Güvenlik endişesi var’
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hakkan Hekimoğlu, “Mesela Beyoğlu’nda mahalle muhtarlığına gidiliyor. Aşı çantası hazırlanıyor, ekipler evlere gidiyor, aileleri bulup muhtarlığa getiriyor ve burada aşı yapıyorlar. Bu biraz güvenlik endişesinden. Bazı ilçelerde de hiç destek yok, evlere gidilip yapılıyor. Kampanya kapmasında halk bilgilendirilmeliydi. Kötü niyetli kimseler aşı yapacağız diye evlere girebilir. Kampanya daha planlı, programlı olmalıydı. Hekimler de güvenlik endişesi yaşıyor” diyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı