'Asıl fail sensin Erdoğan'

CHP lideri, Yargıtay’da temyiz duruşması süren Ergenekon davasında yaşanan mağduriyetlerin asıl sorumlusunun dönemin Başbakanı Erdoğan olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a bunun hesabının sorulmasını istedi.

Yayınlanma: 09.10.2015 - 20:35
Abone Ol google-news

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay’da temyiz duruşması süren Ergenekon davasında yaşanan mağduriyetlerin asıl sorumlusunun “Ben bu davaların savcısıyım” diyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek “Onun sorumluluğunun bütün bu yargılamalar sırasında dikkate alınması lazım. Sorulması lazım, hangi gerekçelerle bu davaların savcılığını üstlendiniz diye” görüşünü dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin sorularımızı yanıtladı. Ergenekon davasıyla ilgili başlangıçta “savcılık” rolü üstlenen Erdoğan’ın şimdi “masum insanlar içeri atıldı” noktasına geldiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi: “Asıl fail bana göre dönemin hükümeti, bakanları ve başbakanlarıdır. Çünkü Erdoğan, ‘Ben bu davaların savcısıyım’ dedi. ‘İddianameyi ben hazırladım’ dedi. Dolayısı ile onun sorumluluğunun bütün bu yargılamalar sırasında dikkate alınması lazım. Meydan meydan dolaşıp bu tutuklamaların iyi olduğunu, Türkiye’nin bağırsaklarını temizlediğini söylediniz. Hangi gerekçe ile bunu söylediniz? Hesabını vermesi lazım. Genelkurmay Başkanı terörist diye içeri alınırken bu ülkenin başbakanı kimdi? Şimdi niye böyle konuşuyor?”

Ergenekon sürecinde eski CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın kendisini yargılayan hâkimlerle ilgili kazandığı tazminat davasında yaşananların unutulmaması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Yargıtay Silivri davasındaki üç yargıcı tazminata mahkûm etti. Erdoğan Adalet Bakanlığı’na talimat vererek hemen bir yasa çıkartıp, ‘hâkimler tazminat ödemez, devlet kasasından öderiz’ diye yasa çıkardılar. Bundan daha net bir şey olabilir mi?” dedi.

Ergenekon sürecinde, yapılan haksız hukuksuz suçlamalar nedeniyle intihar eden, yaşamını yitirenlerin hesabının sorulması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı: “Kuddusi Okkır’dan başlayıp, Ali Tatar’a kadar, Türkan Saylan’dan tutun, İlker Başbuğ’a kadar yaşadıklarının hesabının sorulması lazım.”

7 Haziran’da seçilen ve çok kısa süre görev yapan milletvekillerine 3 aylık maaş ödenmesi ve özlük haklarının güvence altına alınması konusunda ise Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Eleştiriler haklıdır, umarım bunlara milletvekili yapılmadılar diye başka ayrıcalıklar da tanınmaz. Kısa süreli bu avantajın sağlanması AKP’nin marifeti, AKP listelerine seçilen milletvekillerini büyük kısmını koymadı, her halde onlara bu taahhütte bulunmuş olmalılar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler