ASİMDER, Sarkisyan'ı AİHM 'ye şikayet etti

Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Göksel Gülbey, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın, Azerbaycan'daki Hocalı katliamıyla ilgili yargılanması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Yayınlanma: 18.09.2009 - 13:14
Abone Ol google-news

Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Göksel Gülbey ve ASİMDER Yönetim Kurulu Üyeleri, Iğdır Postanesi'nden AİHM'ye başvuru dilekçesini gönderdikten sonra basın açıklaması yaptı.

ASİMDER Başkanı Gülbey, Sarkisyan'ın 14 Ekimde Bursa'da Türkiye ile Ermenistan milli futbol takımları arasında yapılacak futbol maçına gelmek için Iğdır'da bulunan Alican Sınır Kapısı'nın açılması şartını öne sürdüğünü söyledi.

Sarkisyan'ın öncelikle Azerbaycan'ın Hocalı kentindeki katliamın hesabını vermesi gerektiğini ifade eden Gülbey, şunları kaydetti:
''Sarkisyan 1992 yılında Hocalı'da katliamları yapan kuvvetlerin komutanlığını yapmış ve bu kuvvetleri organize ederek yüzlerce insanın ölüm emrini vermiş ve bizzat kendisi de bu katliama katılmıştır. 1992'de Hocalı'da yapılan katliamın daha kanı kurumadı. Bu dönemde 1 milyon 200 bin Azerbaycan vatandaşı yurdunu terk etmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle Sarkisyan'ın AİHM'de yargılanması için başvuruda bulunduk. Yargılanmasını istiyoruz ve 'katil Sarkisyan topraklarımıza ayak basma. Iğdır Alican Sınır Kapısı'nı kullanma' diyoruz.''

Hocalı katliamı

Azerbaycan kaynaklarına göre, Yukarı Karabağ'da Hankendi'ne komşu Hocalı, bölgede konuşlanmış Rus güçlerinin de iş birliği yaptığı Ermeni silahlı güçlerince 25 Şubat 1992'de kuşatıldı. Çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişi, kuşatmacı askeri güçlerin uzun süreli bombardımanına tutuldu. Büyük bölümü alevler içinde kalan yerleşim birimindeki halk, işgal güçlerince açık olduğu bildirilen tek yönden Ağdam'a gitmek için şehri terk etti. Ancak kısa bir süre sonra bu yolun da açık olmadığı ve pusu kurulduğu anlaşıldı.

Ermeni ve Rus güçlerinin yolun iki tarafından açtığı ateş sonucu ve daha önceki saldırılarda Hocalı'da 106'sı kadın, 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri katledildi. Kenti işgal eden Ermeni güçleri 1275 kişiyi esir aldı, 150 kişi de kayboldu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon