Aşırı sağcı lidere tepki

Aşırı sağcı İngiliz Ulusal Partisi'nin (BNP) lideri Nick Griffin'in, dün gece BBC'de yayımlanan bir tartışma programına katılması ve bu nedenle yapılan protestolar, bugünkü İngiliz gazetelerinde geniş yer aldı.

Yayınlanma: 23.10.2009 - 10:03
Abone Ol google-news

Times gazetesi, "Griffin TV'de düşmanca karşılandı" başlığıyla verdiği haberde, "Griffin, beyazların Britanya'nın yerlileri (aborjinleri) olduğunu söyledi ama ırkçı olduğunu reddetti" diye yazdı.

Guardian ise "Griffin ısrar etti: 'Ben Nazi değilim" başlığıyla duyurduğu haberinde, protesto gösterileri nedeniyle Griffin'in katıldığı "Question Time (Soru Zamanı)" programının önceden kaydedildiğini belirtti. Gazete ayrıca, kayıt sırasında BBC binasının üstünde bir polis helikopterinin uçtuğunu bildirdi.

"Griffin, BBC'de İslam'a saldırdı ve Ku Klux Klan'ı savundu" başlıklı haberle Daily Telegraph gazetesi de "Nick Griffin'in programda İslamın Britanya'daki yaşama uygun olmadığını söylediğini" belirtti.

Financial Times gazetesi de "Griffin'in konuk olarak çağrılması BBC'yi siyasi bir tartışmanın içine sürükledi" ifadesini kullandı ve Avrupa genelinde ifade özgürlüğü ve sansür arasındaki dengenin sıkıntılı bir konu olduğuna dikkati çekti.


BBC'deki program ve protestolar

Başkent Londra'da dün programın çekileceği İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin önünde toplanan yüzlerce kişiden oluşan antifaşist grubun protestosu, 3 polisin yaralanmasına, 6 protestocunun da tutuklanmasına neden oldu.

Ellerinde "Faşist BNP'yi durdurun" pankartları taşıyan grup, BBC'nin Griffin'i programa çıkarmasına tepki gösterdi. İngiliz yayın kuruluşu ise bu tepkiye karşılık, Griffin'in program dışında kalmasının "sansür" olacağını savundu.

BBC-1'de perşembe akşamları yayımlanan "Question Time" programına katılan Griffin, aralarında Birleşik Krallık Adalet Bakanı Jack Straw'un da bulunduğu, diğer siyasi parti yetkilileriyle aynı platformda buluştu.

BNP lideri Griffin, programa katılan seyircilerin sorularını yanıtladı, Yahudi soykırımı, Müslümanlar, göçmenlik ve farklı dini ve etnik kökenli İngiliz vatandaşlarının Birleşik Krallık'ta yaşaması gibi konulardaki aşırı görüşlerini tekrarladı. Griffin'in görüşleri, programın çekildiği stüdyodaki seyircilerin tepkisine de neden oldu.

BBC önündeki protesto, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Griffin'e yönelik ilk gösteri değildi. Avrupa Parlamentosu üyesi de olan Griffin'e, daha önce de basın toplantısı yaptığı sırada Westminster'daki parlamento binası önünde yumurta atılmış, BNP lideri basın toplantısını yarıda kesmek zorunda kalmıştı.


BNP'nin internet sayfasında

BNP'nin politikalarını anlattığı internet sayfasında, şu sorular soruluyor:
"Kendi ülkenizde ikinci sınıf vatandaş olmaktan bıktınız ve usandınız mı? Artan suç, göç, yolsuzluk ve medya yalanları sizi kızdırıyor mu? İngiliz olduğunuzdan gurur duyduğunuz için 'ırkçı' olarak adlandırılmaktan bıktınız mı? Yabancıların gelip işinizi ve evlerinizi almalarından bıktınız mı?"

BNP ayrıca internet sayfasında, "Çocuklarımız için bir gelecek istiyoruz ve İngilizlere bu ülkede öncelik verilmesini, birinci sırada yer almalarını istiyoruz" ifadelerine de yer veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler