Askerler adliyeden ayrıldı

''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' olduğu belirtilen belgeye ilişkin soruşturma kapsamında, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde ifade veren 6 asker adliyeden ayrıldı.

Askerler adliyeden ayrıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.10.2009 - 11:03

Konuya ilişkin bilgi veren Başsavcıvekili Turan Çolakkadı adliyeye 9 kişinin çağrıldığını, çağrılanlardan 6 asker ve 1 sivilin tanık sıfatıyla ifade verdiğini söyledi.

Sivil plakalı bir minibüsle hakim ve savcıların giriş yaptıkları bölümden saat 12.50 sıralarında adliye bahçesine alınan sivil kıyafetli bu kişilerden birinin kadın olduğu görüldü.

Bu arada, bir gazeteci, aracın adliye bahçesine girişi sırasında minibüsle demir kapı arasında sıkıştı. Bunun üzerine duran araç, geri manevra yaparak basın mensubunun sıkıştığı yerden kurtulmasını sağladı.

 

"Yetkisizlik" kararı İstanbul Başsavcılığı'na gönderildi

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' iddialı belgeyle ilgili ''gerçeğe aykırı belge düzenlemek'' suçundan yürüttüğü soruşturma dosyasını ''yetkisizlik'' kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Belgeye ilişkin iddiaların ardından Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın başlattığı soruşturma, ''böyle bir belgenin mevcut olmaması, fotokopideki imza sahibi Albay Dursun Çiçek'e ilişkin delil bulunmaması'' nedeniyle takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Askeri Savcılık, ''belge aslının mevcut olmadığı'' gerekçesiyle ''bu belgenin hangi amaçla kim veya kimler tarafından üretildiği, üretenlerin amaçları, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir şekilde hedef alınıp alınmadığı ve belgenin Taraf gazetesi muhabirine ulaştırılmasıyla aynı gazetede yayımlanması olayları hakkında'' gereğinin yapılması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar vermişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise dosyayı ''yetkisizlik'' kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.

Edinilen bilgiye göre, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, belgeyle ilgili ıslak imzalı suretin ortaya çıkması ve buna ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu üzerine ''yetkisizlik'' kararıyla dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
 

"İrticayla Mücadele Eylem Planı" nedir?

İrticayla Mücadele Planı, Taraf gazetesinin 12 Haziran 2009 tarihli sayısıyla gündeme gelmişti.

'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı' başlıklı haberde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen bir belgeye istinaden, Genelkurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nde 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' adı altında bir çalışma yapıldığı belirtiliyordu.

Çalışmayı içeren belgenin altında 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in paraf ve imzasının bulunduğu iddia edilmiş ve belgeye ait fotokopiler yer almıştı.

Taraf gazetesinde yayımlanan haber üzerine Genelkurmay Başkanlığı'nca soruşturma emri verilmiş ve aynı gün Askeri Savcılık tarafından olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Belgenin sahte olmasının anlaşılması üzerine Genelkurmay Başkanlığı, doğruluğu ortaya konulamayan belgeyi üretenler, sızdıranlar ve yayımlayanlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılması amacıyla dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi kararlaştırmış ve "Sahte belge üretenler yargılansın" demişti.

Soruşturmayla ilgili 7 Ağustos 2009 tarihinde de yetkisizlik kararı verilmişti.

"İrtica İle Mücadele Planı" iddialarıyla ilgili ifadesi istenen Albay Dursun Çiçek "örgüt üyeliği" suçlaması ile tutuklanmış ve Hasdal Askeri Cezaevi'ne konulmuştu.

Kurmay Albay Dursun Çiçek tutuklanmasının ardından 24 saat geçmeden avukatlarının tutukluluğa yaptığı itiraz üzerine tahliye edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler