Asprin pahalı ilaçlar kadar etkili

Araştırmacılar, Asprin'in kalp hastalarının tedavisinde pahalı ilaçlar kadar etkili olduğunu savunuyor.

Yayınlanma: 03.05.2012 - 10:20
Abone Ol google-news

New England Journal of Medicine'de yayınlanan ve 2 binden fazla hasta üzerine yapılan bir araştırmada Aspirin'in, kalp hastalarına sık sık verilen Warfarin kadar etkili olduğu belirtilirken, araştırmacılar hastaların yüzde 75'i için Aspirin'in mi yoksa Warfarin'in mi daha etkili olduğunu karar vermenin mümkün olmadığını söyledi.

Araştırma, iki ilacın da kendilerine göre zararları olduğunu ancak etkilerinin neredeyse aynı olduğunu ortaya koyarken, İngiliz kardiyologlar, Warfarin'in yan etkilerinin daha az olduğunu ifade etti.

BBC'nin yansıttığı araştırmada, kalp hastalığı olan hastaların kalp krizi geçirme risklerinin azaltılması için ilaç kullandığı belirtilerek, Aspirin ve Warfarin gibi ilaçlar kanı sulandırarak bir kan pıhtısının kalp krizine neden olma riskini azalttığına dikkat çekildi.

Araştırmada, Warfarin alan hastaların, felç geçirme riskinin daha az olduğu ancak Warfarin'in durdurulamayan kanamalara neden olabildiği ancak bu yan etkilerin oldukça nadir görüldüğü kaydedildi.


"Tercih Aspirin'den yana olmalı"

Uzmanlar, Aspirin'den çok daha pahalı olan Warfarin'in kullanılması için geçerli bir sebep olmadığı görüşünü savunurken, araştırma ekibinin başındaki Colombia Üniversitesi'nden Dr Shunichi Homma, "Risk ve faydalar birbirine bu kadar yakınken hasta ve doktorlar hangi ilacı kullanmak istediklerine kendileri karar verebilirler. Ancak Aspirin'in çok daha ucuz olduğu düşünülürse bence tercih Asprin'den yana olmalı" dedi.

Ancak British Society for Heart Failure'den Dr Andrew Clark, "Bu araştırma Warfarin'in felç riskini azaltırken kanama riskini artırdığını gösteriyor. İki ilaç arasında karar verilirken bu iki yan etkiden hangisinin hasta için daha tehlikeli olduğu göz önünde bulundurulmalı. Her hasta için ayrı bir karar verilmeli" ifadelerini kullandı.

The British Heart Foundation ise, iki ilacın da artı ve eksileri olduğunu ancak bir ilacın ötekinden daha iyi olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtirken, Kardiyoloji hemşiresi Ellen Mason, "Bu araştırma hastalara ilaçlarını seçme konusunda büyük özgürlük verdi" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler