"Atatürk'ün sağlık politikaları" konferansı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, ''Atatürk'ün halkın sağlığına çok büyük önem verdiğini'' söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.04.2010 - 13:52

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, Çağ Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün düzenlediği konferanstaki konuşmasında, Atatürk dönemindeki sağlık politikalarını anlattı ve günümüzde bu alanda olumsuz gelişmeler yaşandığını söyledi.

İlaç üretiminde yerli sanayinin etkisinin kalmadığını ifade eden Saltık, ''Uluslararası ilaç tekellerinin pazarı durumuna düştük. Öte yandan aşıya her yıl 15 milyon dolar harcıyoruz. Bu rakamın üç katı yani 45 milyon dolarlık bir yatırım yapsak Refik Saydam dönemindeki gibi aşıları kendimiz üretir duruma gelebiliriz'' dedi.

Aile hekimliği uygulamasında maliyetlerin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Saltık, sağlık alanında özelleştirmede ısrar etmenin sorunu çözümsüzlüğe götüreceğini savundu ve sağlık hizmetlerinin ihmal edilemeyeceğini kaydetti.

Sağlıklı yaşam koşullarını gerçekleştirmenin devletin en temel görevi olduğuna dikkati çeken Saltık, şöyle devam etti:
''Atatürk, halk sağlığına büyük önem verirdi. Kurtuluş Savaşı'nın verildiği dönemde başta sıtma ve frengi olmak üzere trahom, verem, cüzzam ve öbür bulaşıcı hastalıklar çok yaygındı. Halkın belki de yarısına yakın bir kesimi şiş karınları, soluk benizleri ve kocaman dalaklarıyla tarlalarına serilip kalmışlardı. 1923'lerde Anadolu'da 3 milyon trahomlu vardı. Uygarlıklar yıkan sıtma halka, belki de savaştan daha çok zarar veriyordu. Kurtuluş Savaşı'nın yazgısını bile belirleyebilecekti. Tifo, tifüs ve kolera Anadolu'da kol geziyordu. İşte böyle bir ortamda Atatürk, halkın sağlığı için savaşımın kaçınılmazlığını görerek Sağlık Bakanlığı'nı kurmuştu.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler