Atina: Olumlu bir adım

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, Türkiye'de azınlık vakıf mallarının iadesiyle ilgili kararın, ''uzun bir yolda atılan olumlu adım'' olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 31.08.2011 - 16:32
Abone Ol google-news

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, bugün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de azınlık vakıf mallarının iadesiyle ilgili sorular üzerine, ''Bunun, Türk hükümetinin, Türkiye'nin AB perspektifi ve vatandaşlarına karşı olan yükümlülükleri çerçevesinde üstlendiği bir değişiklikler ve reformlar süreci olduğunu'' ifade ederek, ''Bunu, Türkiye'nin bir zorunluluğu olarak görüyoruz'' dedi.

Hükümetin bu konudaki kararının, ''daha önce yapılan bazı haksızlıkları bugünkü koşullara göre mümkün olduğunca tedavi edebilecek olumlu bir adım olduğunu'' belirten Delavekuras, şunları söyledi:
''Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki kararının ve hükümetin yaptığı düzenlemelerin önemli olduğunun altını çizmeliyiz. Ancak bu, ekümenik patrikhanenin ve Türkiye'deki tüm azınlıkların haklarını alabileceği ve İnsan Hakları ile azınlık haklarının Avrupa verilerine göre layık bir şekilde güvence altına alınacak bir çerçeveye sahip olabileceği şekilde uygulanmasının getireceği sonuçlara göre de değenlendirilmesi gerekir.''

Delavekuras, ''Türkiye'de daha önce de 2002 ve 2008 yıllarında buna benzer düzenlemeler yapıldığını ancak, beklenen sonucu vermediğini'' öne sürerek ''Ancak Türk hükümetinin vatandaşlarına karşı farklı bir yaklaşım ilan ettiğini kabul ediyoruz. Ve bu da önemlidir. Şu anda olumlu bir adım atıldı'' dedi.

Sözcü Delavekuras, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, ''Türk hükümetinin bu konuda attığı adımın başka ülkelere ve özellikle de Yunanistan'a örnek olmasını umduğunu'' belirttiği açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, ''İnsan haklarıyla ilgili konularda mütekabiliyetin söz konusu olmadığını, Yunanistan'ın da, kendi vatandaşlarıyla ilgili konuları başka ülkelerle asla konuşmadığını'' söyledi.

Delavekuras, Batı Trakya'da Müslüman Türk azınlığa ait vakıf mallarıyla ilgili bir soruyu da, kısaca ''Yunanistan'da mülkiyet hakkıyla ilgili elzem sorunlar bulunduğunu bilmiyorum'' diye yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler