Atletizm ve yüzmede yeni dönem

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2016 ve 2020 hedeflerini gerçekleştirmek üzere yüzme ve atletizme sponsor olan Turkcell'in 28 milyon lira nakit kaynağı Türk sporuyla buluşturacağını söyledi.

Atletizm ve yüzmede yeni dönem
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.04.2013 - 13:54

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın katılımıyla Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törenle Turkcell, atletizm ve yüzme federasyonlarına 2020 yılına kadar ana sponsor oldu. Toplantıda konuşan Suat Kılıç, tarihi bir gün yaşadıklarını vurgulayarak, ''Bugün Türk sporu adına tarihi bir gün. İlk hedefimiz 2016 Rio, ikinci hedefimiz 2020 İstanbul. Olimpiyat ve paralimpik oyunlarını İstanbul'a kazandırmak ve arzu edilen sporcu performansına ulaşmak istiyoruz'' diye konuştu.

Turkcell ile attıkları ilk adımın devamının geleceğine işaret eden Kılıç, "Türkiye'de özel sektörün dünyaya mal olmuş markaları, çözüm ortağı olmak konusunda dev adımlarımıza katılmaya başlayacaklar. Devlet, başta Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'de sporun gelişmesi konusunda kararlı. Özel sektördeki heyecanların, dinamizmin ve yönetim becerisinin de sürece dahil edilmesi lazım" dedi.

Planlamaları yaparken kendilerine ilk teklifin Turkcell'den geldiğini kaydeden Bakan Kılıç, şöyle devam etti: "Turkcell, iki olimpik branşın bundan sonra ana sponsoru olacak. İki branştaki tüm gelişimleri birebir takip edecek, finansman ihtiyacına birebir çözüm sağlayacak. Sağladıkları finansmanın aynı zamanda harcanma usullerini ve yöntemlerini de kontrol etmeleri için sonuna kadar sürecin içinde olmalarını kendilerinden biz rica ettik. Turkcell ile atacağımız bu büyük adımın bir ayağı yüzme, diğer ayağı atletizm. Turkcell önümüzdeki 7 yıllık dönemde 2016 ve 2020 hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yüzme ve atletizmde 28 milyon liralık nakit kaynağı Türk sporuyla buluşturacak. 14 milyon lirası yüzme, 14 milyon lirası atletizm. Biz de bu kaynağa bir misliyle katkı sağlayacağız."

 

'Bowman yüzmede rehberlik edecek'

Bakan Kılıç, basın toplantısına katılan ünlü yüzücü Michael Phelps'in antrenörü ABD'li yüzme antrenörü Bob Bowman'ın bundan sonraki süreçte danışman olacağını söyledi.
Bowman'ın Türkiye'de yüzme branşına rehberlik edeceğini kaydeden Kılıç, "Ülkemizde 5 ayrı bölgede yüzme antrenörlerinin yetişmesini sağlamak üzere bundan sonraki süreçte bizimle birlikte olacak. Önümüzdeki günlerde atletizmde de benzer dünya çapında isimleri atletlerimizle buluşturduğumuzu göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

 

Sorular

Bakan Kılıç, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurumların hangi branşlara sponsor olacağına birlikte karar verdiklerini anlatan Kılıç, "Dayatma içerisinde değiliz. Ortak aklın gereği neyse onları yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de 12 milyon gencin acilen taranması ve spor yeteneklerinin tespit edilmesi, yaklaşık 20 bin elit sporcunun belirlenmesi gerekiyor. Burada da finansman ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde atacağımız imzalardan bir kaçı 12 milyon gencimizin taranmasına yönelik imzalar olabilir" dedi.

Bir gazetecinin ''Devşirme sporcu da olacak mı?'' sorusuna Bakan Suat Kılıç, "Biz öncelikle Anadolu'dan yetişen gençlerimizin dünya çapında spor markası haline gelmesini önemsiyoruz. Ancak mayalama ölçeğinde farklı tabiiyetteki sporcuların Türk kimliğine kavuşturulması düşünülebilir" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda Konyalı Mustafa Sayar'ın şampiyon olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti: "Mustafa'yı tebrik edelim. Olimpiyatta bisiklette 54 madalya dağıtılıyor. Çok başarılı olduğumuz tekvandoda olimpiyat madalyası sayısı 4. Bütün ülkeyi tekvandocu yapsak 4 tane madalya alabiliyoruz. Mesele madalya değil, mesele öncelikle spor ve olimpik ruh. Ancak bisikleti de halteri de bir grubun sahiplenmesinde büyük fayda var."

Bakan Kılıç, Paris'teki Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda 12 final yüzen Türk sporcuların, 23 Türkiye rekoru kırdığına dikkati çekerek, şunları söyledi: "Ancak bu Türkiye rekorları bize bir bronz madalya bile kazandırmadı. Biraz daha sabretmemiz lazım. Bana göre bu rekorları kıran sporcuların her biri şampiyon adayı. Helva yapımında eksik kalan bir şey vardı. Dünyanın en fazla madalya toplayan sporcusunun antrenörü bugünden itibaren bizim milli yüzücülerimizin danışmanı. Dünyanın en iyisiyle çalıştıktan sonra dünyanın en yetenekli çocuklarını yetiştirmek daha kolay olacaktır diye düşünüyorum."

Paralimpik sporcuları olimpik sporculardan ayrı düşünmediklerini vurgulayan Kılıç, bu tür destek projelerinde de ayrım yapmadan hareket edeceklerini kaydetti. Gazetecilerden yeni kurulan sisteme gerekli katkıyı vermelerini isteyen Bakan Kılıç, "Mucize beklentisine girip bizi de kendinizi de yormayın. Bu uzun ince bir yol. Ortaya bir sinerji çıkarıyoruz. Sebat etmek, istikrarlı olmak, kararlılıktan vazgeçmemek, kol kola girmek ve dayanışma içinde olmak lazım. Medyanın futbol dışı branşları da görmesi lazım. Mucizelere değil çalışmalarımıza dayalı performansımıza odaklanmamız gereken yeni dönemin içine giriyoruz" ifadelerini kullandı.

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, Türkiye'nin sporda hak ettiği yere ulaşması için çok çalışacaklarını vurgulayarak, "Yeni bir dönem başlıyor. Daha çok takım oyunu daha çok sistem...Turkcell olarak olimpiyatların 2020 yılında İstanbul'a gelmesini çok istiyoruz" diye konuştu.

Olimpiyatlarda ev sahiplerinin en çok madalya alan ülkeler arasında olduğuna dikkati çeken Ciliv, şöyle devam etti: "Biz olimpiyatların İstanbul'a geleceğine inanıyoruz. Ancak aynı zamanda 2020'de çok başarılı sporcu performansının gerçekleşmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Atletizm ve yüzmede ilk hedefimiz aktif ve lisanslı sporcu sayısını arttırmak. Atletizmde 18 bin, yüzmede 20 bin lisanslı aktif sporcumuz var. Hedefimiz 7 sene içinde bunu en az 5'e katlamak. İkisinde de bu rakamı 100 bine çıkarmak. İkincisi uluslararası alanda başarıyı sağlayacak elit sporcu sayısını attırmak. Milli takımlarda nesillere yayılan istikrarlı başarı madalyalarla gelecek. Atletizmde İzmir'de yüksek performans merkezi açacağız. Yüzmede de federasyonumuz liderliğinde Bob Bowman'ın vizyonunda Türkiye'de yüzmeyi sevilen ve aktif sporcuların katıldığı bir spor haline getirmeyi planlıyoruz."

Süreyya Ciliv, olimpik başarı için Turkcell olarak Türkiye'nin takımlarına 3 konuda destek vermeyi planladıklarını aktararak, "Birincisi pazarlama. Aktif sporcuların artması için o sporların Türkiye'de çok iyi tanıtılması lazım. Bütün pazarlama tecrübemizi bu konuda kullanmayı planlıyoruz. İkincisi iletişim ve teknoloji. Yani bu sporlarda dünyada kullanılabilecek en iyi teknolojileri Turkcell olarak Türkiye'de kullanmaya söz veriyorum. Üçüncüsü finansal destek. Bu süre içinde 28 milyon lirayı vereceğimize söz veriyoruz" şeklinde konuştu.

Civil, bir soru üzerine, Türkiye'de 13 milyona yakın engelli vatandaşın olduğunu vurgulayarak, "O yüzden istihdam başta olmak üzere her konuda engelli kardeşlerimize eşit fırsatlar yaratmak için çalışıyoruz. Açtığımız çağrı merkezlerinin birçoğunda yüzde 50'e yakın engelli kardeşimize iş vermeye çalışıyoruz. Yaptığımız bütün yeni tesislerin hepsinde engelli kardeşlerimizin erişilebilir olmasına önem gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Bozdoğan: Alt yapı sistemlerini Bowman ile kuracağız

Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan ise federasyona danışman olan ABD'li yüzme antrenörü Bob Bowman ile 2020 yılına kadar çalışacaklarını kaydetti. Bowman'dan alacakları danışmanlığın ışığında 6 bölgede olimpik merkez kuracaklarını dile getiren Ahmet Bozdoğan, "Burada bir tek eksiğimiz vardı, antrenör eğitimi. Onu da Bowman ile tamamlayacağız. Bowman ile kuracağımız bir çok şey var. 2020 yılına kadar bir çalışma yapacağız. Alt yapı sistemlerini Bowman ile oluşturacağız. Dünya çapındaki antrenörümüz Dimitri Mancevic yine üst performans grubunda devam edecek. Fakat Bowman'ın ışığı altında sistemi değiştirerek buralara geleceğiz" diye görüş belirtti.

Bob Bowman ise Türkiye'deki antrenör ve yüzücülerle çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Yapılacak çok işimiz var. Yüzmeyi hep beraber ilerleteceğiz. Uzun vadeli planımıza toplantıdan hemen sonra başlayacağız. Öncelikle daha fazla genç insanı buraya çekmeye çalışıyoruz. Öyle bir sistem oturtacağız ki bütün sporcular bu sisteme girecek. Ancak bu sistemi oturmak çok yavaş olacak."

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi de dünyada yalnızca 9 örneği bulunan, sporcuların performanslarını artırmaya yönelik hizmet veren yüksek performans merkezlerinin 10'uncusunun Turkcell'in desteğiyle Türkiye'ye kazandırılacağını vurgulayarak, "Projenin ilk safhasında İzmir'de Halkapınar'da bulunan tesisler yenilenecek ve Yüksek Performans Merkezi faaliyete geçecek. İlerleyen süreçte merkez IAAF ile yapılacak ortak çalışmalarla dünyadaki tüm elit atletlere hizmet verebilecek bir yapıya kavuşturulacak. Merkezin hizmete girmesiyle bilimsel veriler ışığında geleceğimizi görebileceğiz. Bu merkez sporda yeni bir dönem ve üstün başarılar getirecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Kılıç ve Süreyya Ciliv sponsorluk sözleşmesini imzaladı. Toplantının sonunda konuşmacılarla milli yüzücüler Kemal Arda Gürdal, Buse Günaydın, Burcu Dolunay, Doğa Çelik, atletler Aslı Arık, Ahmet Coşkun, Ramazan Berber, Nil Sıla Kılıç, atletizm milli takımı antrenörü Dursun Tepeyurt basın mensuplarına poz verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler