ATO'dan Başbakan'a vergi ve prim barışı çağrısı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak, 100 milyar TL'yi aşan birikmiş vergi ve sigorta primi borçları için ödeme kolaylığı sağlanmasını talep etti.

ATO'dan Başbakan'a vergi ve prim barışı çağrısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.02.2010 - 08:46

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a devletin, birikmiş sigorta primi ve vergi alacakları ile ilgili mektup yazdı. Aygün, işletmelerin yaşanan kriz koşullarında ayakta kalıp istihdam ve üretimlerini sürdürebilmek için Devlete olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirmekte zorlandıklarını bildirdi. Aygün, devletin vergi alacakları için 2009 yılı sonuna kadar yıllık yüzde 30, sigorta primi borçlarına ise ilk üç ay için toplam yüzde 12 olmak üzere yıllık bazda yüzde 20'nin üzerinde faiz uygulandığına dikkat çekti. Enflasyonun yüzde 6'ya kadar gerilediği bir dönemde Devletin bu ölçüde yüksek faiz uygulamasının bir süre sonra bu borçların ödenemez noktaya gelmesine yol açtığını ifade eden Aygün, "Yüksek faiz yüzünden kartopu gibi her geçen gün katlanarak büyüyen bu borçlar reel sektörün önüne set çekiyor, ayağına çelme takıyor" dedi.

Başbakan'a mektup

Aygün, vergi ve sigorta borçlarıyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta, tüccar, esnaf, sanayici ve diğer üreten kesimlerin önemli sorunlarla karşı karşıya da kaldığını bildirdi. Aygün mektubunda şunlara dikkat çekti: "Geride bırakmış olmayı umduğumuz krizin, tüm dünyada yatırım ve tüketim talebini daraltması, işletmelerimizin üretim ve satışlarının da azalmasına yol açtı. İşletmelerimiz 2009 yılında gerek iç pazara gerekse dış pazara yönelik olarak önceki yıllara göre daha az iş yapmak zorunda kaldılar. Bankacılık sektörünün reel sektöre yönelik kredileri azaltması, işletmelerimizi güç durumda bıraktı. Bu olumsuz tablo karşısında ayakta kalabilmek ve istihdamlarını devam ettirebilmek için işletmelerimizin büyük bir bölümü, devlete olan vergi ve sigorta primi gibi yükümlülüklerini zamanında yerine getiremediler. Devletin gerek vergi gerekse de sigorta primi alacaklarına, yüksek oranlı gecikme cezası ve gecikme faizleri uygulanması, birkaç aylık bir gecikmeden sonra söz konusu borçların ödenemez bir noktaya gelmesine yol açtı."
 

Faiziyle 100 milyar lirayı aşıyor

Aygün, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açıkladığı son verilere göre "işçi çalıştıran işverenlerin", çalıştırdıkları işçiler nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na 14.4 milyar TL anapara, 8.4 milyar TL'si de faiz olmak üzere toplam 22.8 milyar TL borcu bulunduğunu ifade etti. Esnaf, sanatkar, tüccar ve benzeri bağımsız çalışanlarla çiftçilerin kendi sigortaları nedeniyle SGK'ya olan toplam prim borcunun 20.6 milyar TL düzeyinde bulunduğunu vurgulayan Aygün, söz konusu borcun faizinin ise 10-12 milyar TL'ye yükseldiğinin tahmin edildiğini anlattı. Maliye'nin de 28.2 milyar TL vergi aslı, 7.1 milyar TL'lik gecikme faizi ve 12.1 milyar TL'lik vergi cezası olmak üzere mükelleflerden toplam 47.4 milyar TL alacağı olduğuna dikkat çeken Aygün, reel sektörün Devlete olan bu birikmiş borçlarının ekonomideki büyüme sürecinin önünde büyük bir engel oluşturduğunu savundu.
 

Yarısı tahsil edilse bütçe açığı yarı yarıya azalır

Her an SGK ya da Maliye'nin haciz işlemiyle karşı karşıya kalma riski altında bulunan esnaf, sanayici, tüccar, zanaatkar ve diğer üreten kesimlerin önünü göremediği için ne işletmesini büyütmeye ne üretimini artırmaya ne de yeni yatırımlara başlamaya dönük kararlar alabildiğini kaydeden Aygün mektubunda şöyle dedi: "Banka hesaplarına uygulanan elektronik hacizler yüzünden, işletmelerimiz normal ticari işlemlerine ilişkin çeklerini, senetlerini ve çalışanlarının ücretlerini dahi zamanında ödeyememektedirler. Eğer, birikmiş vergi ve sigorta primi borçlarıyla ilgili olarak gündeme yeni bir 'barış projesi' getirirseniz hem iş dünyasının önündeki önemli engellerden birini kaldırmış hem de sosyal güvenlik primi ve vergi tahsilatında çok büyük artışlar sağlayarak kamu maliyesini önemli ölçüde rahatlatırsınız. Devletin bu alacaklarının 63 milyar TL'yi bulan anapara kısmının yarısı bile tahsil edilebilirse, 2010 yılı bütçe açığının yarı yarıya azalacağı malumunuzdur."

Üretim ve istihdamı artırır

Aygün, Başbakan Erdoğan'dan vadesi geçmiş kamu alacaklarının, uygulanan yüksek oranlardaki faiz ve gecikme zamları kaldırarak, anapara kısmının makul bir faiz oranıyla 24 veya 36 ay taksitle ödenmesine yönelik bir kolaylık sağlanmasını talep etti. Yeni bir ödeme kolaylığı sağlanabilirse nakit akışı açısından rahatlayacak olan işletmelerin Devlete, çalışanlarına ve diğer alacaklılarına olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirme olanağına kavuşacaklarını belirten Aygün, "Milyonlarca tüccar ve esnafın elini kolunu bağlayan bu sorunun çözümüne yönelik olarak atılacak bir adımın, kamu maliyesine yapacağı katkının yanı sıra kısa sürede üretimin ve istihdamın artırılmasında çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler