Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu onayladı
Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu kabul etti. Oylamadan 528 ''Evet'', 52 ''Hayır'' oyu çıktı. Raporda, ''laiklik'' kelimesine vurgu yapılarak, Türkiye'ye reformların hızlandırılması çağrısında bulunuldu.
Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu 528 ''Evet'', 52 ''Hayır'' oyuyla kabul etti. Raporda, Türkiye'ye AB üyeliği yolunda reformların hızlandırılması çağrısı yapıldı.
Kabul edilen değişik önergeleri
Raporun oylaması sırasında sunulan 16 değişiklik önergesinden 4'ü kabul edildi.
Avrupa güvenlik ve savunma politikası planlanmasında, ''NATO'nun önemli ülkesi'' Türkiye'ye danışılmasını tavsiye eden değişiklik önergesi kabul edildi.
Kıbrıs'ta kayıp kişilerin akıbetinin araştırılmasıyla ilgili olarak Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarında, BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uygun hareket etmesi tavsiye edildi.
Kabul edilen başka bir değişiklik önergesiyle, TBMM'nin kadın-erkek fırsat eşitliğiyle ilgili komisyon kurma kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.
Bir diğer değişiklik önergesiyle, Türkiye'nin bir "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" kurulması önerisine atıfta bulunuldu.
'Laiklik vurgusu'
Yine kabul edilen sözlü önergesiyle orijinal paragrafın içine ''laiklik'' kelimesi eklenerek, siyasi parti liderlerine yapılan tavsiyeyle ilgili metin şu şekilde kabul edildi:
''Avrupa Parlamentosu, siyasi parti liderlerine, ciddi şekilde diyalog aramaları ve uzlaşma ruhu içinde Türkiye'nin modernleşmesi gündemi üzerinde uzlaşmaları çağrısı yapar ve reformların hukukun üstünlüğüne dayalı, insan haklarına ve temel özgürlüklere bağlı, istikrarlı, demokratik, çoğulcu, laik ve müreffeh bir toplum hedefine yönelik olması gerektiğini vurgular.''
Rumların karşı çıktığı değişikliğe kabul
Kıbrıs ile ilgili kabul edilen başka bir değişiklik önergesinde ise müzakerelerin tamamlanması halinde, AB'nin özgürlüklerle ilgili ilkelerinin Kuzey Kıbrıs'ta geçici ve geçiş sürecinde kısıtlanabileceğine vurgu yapan öneri kabul edildi. Bu önergenin kabul edilmesine Rumlar karşı çıkmıştı.
Bağış raporu değerlendirdi
Raporu değerlendiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Raporun 528 üyenin oyu ile kabul edilmesi ülkemizin katılım sürecini teyit etmektedir" dedi.
Raporda, Türkiye'de son dönemde atılan reform adımlarına da atıflarda bulunulduğunu anımsatan Bağış, "Rapor, Türkiye'nin hassasiyetlerinin tümünü dikkate almasa da, Türkiye'nin reform ve üyelik sürecinde yararlanılabilecek bir belge durumunda" dedi.
Bağış, raporda "Türkiye-AB ilişkileriyle doğrudan ilişkisi olmayan 1915 olaylarının ele alınmayarak, bu konunun rapora sokulması çabalarının önüne geçilmesini de memnuniyetli karşıladığını" bildirdi.
PKK terör örgütünün terörist kimliğinin sulandırılmasına yönelik çabaların da destek bulmamasının olumlu olduğunu ifade eden Bağış, raporun, "Gümrük Birliği, Serbest Ticaret anlaşmaları ve vize kolaylığı konularında AB kurumlarıyla Türkiye arasında olması gereken işbirliği ve istişarenin önemini de vurguladığını" bildirdi.
Raporun Komisyon ve Konseye, açılabilecek müzakere fasıllarının bir an önce açılması çağrısı yaptığını anımsatan Bağış, "Raporda, Ulusal Programın yayımlanması, kadın-erkek fırsat eşitliği ile TRT-6'nın yayına başlaması gibi konulara işaret edilmesinden de memnuniyet duyduğunu" kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Hatay’da yaşayan alevi yurttaşlar kaygılı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!