Avrupa Parlamentosu Türkiye'yi tartıştı

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türkiye raporunun görüşülmesi sırasında söz alan AB Dönem Başkanı İspanya'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lopez Garrido, "Türkiye'nin tam üyeliğini garanti etme çerçevesinde müzakereler başlatıldı" derken Türkiye'nin Ek Protokolü uygulaması gerektiğini de söyledi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye'yi tartıştı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2010 - 12:21

AP Genel kurulunda Türkiye, Makedonya ve Hırvatistan raporları tartışıldı. Tartışmada Kıbrıslı Rum ve Yunan milletvekilleri ve aşırı sağ parlamenterler Türkiye karşıtı görüşlerini dile getirdiler.

ABHaber'e göre, Yunanlı ve Kıbrıslı Rumlar Makedonya'nın adını değiştirmeden bu ülkeyle müzakerelerin başlatılmasına karşı çıkarken Üsküp yönetimini aşırı milliyetçilikle suçladılar.

Oturum sırasında söz alan AB Dönem Başkanı İspanya'nın AB İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı Diego López Garrido, "AP Genel Kurulunda yapılan tartışmalardan gördüğüm kadarıyla çoğu AP üyesi genişlemeyi destekliyor. AB genişlemesinin başarılı olduğuna dikkat çekildi" dedi.

Kıbrıs'ta müzakereler BM himayesinde yapıldığını da kaydeden Lopez Garrido, "Önümüzdeki aylar Kıbrıs sorunuyla ilgili belirleyici olacak. Kıbrıs'ta iki lider müzakerelere devam ediyor. İki toplum arasında güven tesis edilmiş durumda. Türkiye Ankara Protokolünü uygulamalı" dedi.
 

"Türkiye demokratikleşmede adım atmalı"

Lopez Garrido, Türkiye'nin AB sürecine değinirken de "Türkiye ile müzakereler devam ediyor. Müzakereler durmadı.Türkiye ile bu yıl yeni müzakere başlıkları açmak istiyoruz. Müzakerelerde ritim Türkiye'nin AB reformlarına yönelik atacağı adımlara bağlı. Her başlık için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor. Türkiye insan hakları ve demokratikleşme alanında adımlar atmalı" şeklinde konuştu.

Bu yıl yeni müzakere başlıklarını açmayı düşündüklerini vurgulayan Lopez Garrido, "Türkiye bunun için çaba göstermeli.Türkiye'nin tam üyeliğini garanti etme çerçevesinde müzakereler başlatıldı" sözlerine ekledi.


Türkiye için dört önemli kriter

Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk ilişkilerinden sorumlu üyesi Stephan Fule ise, Türkiye için dört önemli "kriter"in bulunduğunu belirterek bu kriterleri şöyle sıraladı:

-Kopenhag kriterlerine uyum sağlanmalı.Bu müzakere edilemez.

-İnsan hakları düşünce ve ifade din özgürlüğü ve kadın hakları düzeltilmeli.

-İki taraf açısından Türkiye-AB müzakere süreci dürüst ve saygın olmalı.

-AB'nin hazmetme kapasite öngörülmeli.

Türk dosyasının ne Türkiye, nede AB için kolay bir dosya olmadığını ifade eden Fule, "Hükümet AB yükümlülükleri yerine getirmeye çalışıyor" dedi.

Ermenistan ile ilişkiler, medya özgürlüğü,gazetecilerin ve insan hakları savunucuların haklarının gözetilmesi gereğine dikkat çeken Fule, "AB Türkiye'deki reformları desteklemeye devam etmeli. Bu konuda Avrupa Komisyonu üzerine düşen görevi yapacak" mesajını da verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler