Avrupalı erkekler Anadolulu çıktı

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi tarafından düzenlenen araştırma, Avrupalı erkeklerin büyük bir bölümünün Anadolu ve Ortadoğu'dan geldiğini ortaya koydu.

Yayınlanma: 21.01.2010 - 08:32
Abone Ol google-news

Erkeklerdeki Y kromozomlarının incelendiği gen araştırmasında, Avrupalı erkeklerin 10 bin yıl önce Anadolu ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya göçen çiftçilerin torunları olduğunu gösterdi.

İrlanda ve Ortadoğu

Avrupa çapında 2 bin 574 kişinin DNA’ları üzerinden kıtanın farklı bölgelerindeki erkeklerde Y kromozomundaki farklılaşmayı inceleyen araştırmacılar, en çok görülen kromozomlarla Anadolu ve Ortadoğu’daki erkeklerin kromozomları arasındaki farkın oldukça az olduğu sonucuna ulaştı. Bu sonuç, Avrupalı erkeklerde görülen Y kromozomunun yüzde 80’inin Ortadoğu kökenli olduğunu, bu oranın özellikle kuzeybatı Avrupa’da çok yaygın olduğunu, İrlanda’da ise yüzde yüze kadar ulaştığını ortaya koydu.

Sonuçlar Avrupa’daki erkek genlerinin kökeninin Anadolulu çiftçilere dayandığını açıklarken bunun Avrupa’da avcılıkla geçinen toplulukların çiftçilik tekniklerini Anadolu ve Mezopotamya’dan öğrendiği yönündeki tarih tezlerini de doğruladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler