Avrupa'nın en çok kirli santralleri belli oldu
Almanya, Polonya ve İngiltere Avrupa Birliği ülkeleri arasında "en kirli" termik santralleri barındırması bakımından başı çekiyor. Almanya ve Polonya'dan sonra elektrik için en çok kömür yakan ülkenin İngiltere olduğu belirtildi.
Çevreciler Avrupa Birliği ülkeleri arasında kömürle çalışan ve çevreye en çok zarar veren termik santrallerinin listesini çıkardı. Listede ilk 30 arasında Almanya ve İngiltere yer alıyor. Her iki ülke ilk 30 arasında dokuz termik santral barındırıyor. Çevreciler kömür yakmanın gazdan daha ucuz olduğu için tercih edildiğini ama karbon emisyonu bakımından iklim değişikliğine daha fazla katkı sağladığını belirtiyor.
Yeni hazırlanan raporda "Almanya ve İngiltere Avrupa Birliği içinde kendilerinin iklim şampiyonu ilan etti. Ancak Almanya diğer AB ülkelerden daha fazla elektrik üretmek için kömür yakıyor, İngiltere ise Polonya'dan sonra enerji için üçüncü sırada geliyor" denildi.
Rapor AB'nin enerji sektörlerinde mevcut iklim değişikliği, eberji ve hava kirliliği politikasının yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği için kömürü bitirmek için yeterince güçlü olmadığını kaydetti.
En çok kirletenlerin başında Polonya Belchatow santrali, 2013 yılında 37 milyon ton karbondioksit emisyonu ile geliyor. İngiltere'nin en büyük kömür santrali Drax, Almanya'daki dört termik santralden sonra altıncı sırada yer alıyor.
Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kazadan sonra nükleer santrallerini durduran Almanya'nın kömüre yönelmesi nükleer enerji taraftarları tarafından eleştirliyor. Rapor elektrik üretiminin nükleer santrallerin kapatılmasından sonra kaybın yenilenebilir enerji ile tazmin edildiğini belirtiyor. Kömürden üretimin oranının 2010'dan 2013'e kadar yüzde 3.6 arttığına dikkat çeken rapor aynı oranda doğalgazdan üretimin düştüğüne vurgu yapıyor. Almanya ayrıca 2013'te rekor düzeyde elektrik ihraç eden ülke konumunda.
AB enerji sektörününü toplam emisyonunun 2013 yılında çok az düştüğünü belirten rapor, AB'de ucuz kömür kullanımının artmasının iklim hedefleri için tehlike oluşturduğuna işaret ediyor.
Uluslararası Enerji Ajansı AB'nin elektrik üretiminde kömürün paylaşımının 2035'te yüzde 4'ün altında olması gerektiğini, şimdi ise yüzde 25'ler civarında olduğunu kaydetti.
Rapor ayrıca kömür yakılmasının sağlık açısında olumsuz etkisine de vurgu yapıyor. Hava kirliliğinwe nden olan nitrojen dioksit, sülfür dioksit, partiküller ve civanın İngiltere'de 1600 kişinin ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor.
Rapora yeni tesislerin açılması yerine eski tesislerin faaliyete geçirildiğini belirtiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev