Avukata üçüncü kez söz hakkı yok

KCK gazeteciler davasının ikinci oturumunda söz alan avukat Ercan Kanar, "İddianame Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümüne ilişkin çabaları da akamete uğratmayı hedefliyor. Oslo süreci devam etseydi bu dava açılır mıydı diye sormak gerekiyor" dedi. Avukat Baran Doğan'a ilk oturumda konuştuğu için söz hakkı verilmeyince, avukatlarla mahkeme heyeti tartıştı, duruşmaya bir süre ara verildi. Duruşma yarına ertelendi.

Avukata üçüncü kez söz hakkı yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.09.2012 - 18:41

Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem Gazetesi, Azadiya Welat Gazetesi, Fırat Haber Ajansı, Demokratik Modernite Dergisi ve Fırat Dağıtım çalışanı 36’sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı KCK davasına, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Avukat Hüseyin Boğatekin, hukuka aykırı delillerin, yargılamanın başında, dosyadan ayıklanması gerektiğini söyledi. Avukat Kanar, iddianamenin, “şoven, ayrımcı ve siyasi bir belge” olduğunu, iade edilmesi gerektiğini dile getirerek, “Bu dava hukuk tarihi ve basın özgürlüğü, halkın gerçekleri öğrenme hakkı açısından kara bir sayfadır. İktidar düğmeye basmış ve muhalif basına bu dava açılmıştır. Bu bakış açısıyla buradan apoletli adalet çıkar. Amaç, devlet basını yaratmaktır. Bu Nazi döneminde olmuştur. AKP de bunu istiyor” dedi.

Beraat kararı verilmeli

Yargı eliyle siyasetin dizayn edilmesinin amaçlandığını vurgulayan Kanar, şöyle devam etti: “İddianamede, ana akım medyada her gün yapılan toplantılar, Kürt basını için örgütsel faaliyet olarak değerlendiriliyor. Demokratik özerklik seminerlerini, anadilde savunma hakkını, operasyonların durdurulması talebini haberleştirmek örgütsel tavır olmuştur. KCK sözleşmesi, KCK davaları açılmadan önce ana akım medyada tartışıldı. Bir çok yazar, KCK sözleşmesinin ‘silahsız bir çözüme gitmek için köprü olup olamayacağını’ sordu.”

Başbakan ve kolluk güçlerini eleştiren haberlerin de iddianamede suç sayıldığını kaydeden Kanar, sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini belirtti.

Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni avukat Eren Keskin de “Pozantı cezaevi ve Uludere katliamı burada yargılanan gazeteciler tarafından haberleştirildi, Türkiye’nin gündemine taşındı” dedi.

İki saat erken bitti

Mahkeme heyeti, söz almak isteyen avukat Baran Doğan’a ilk gün konuştuğu için söz hakkı vermedi. Diğer avukatların tepki göstermesi üzerine tartışma çıktı. İzleyiciler tarafından protesto edilen heyet salon terk etti. Yaklaşık 1 saat 20 dakika bekleyişin ardından dava bir saat erken bitirildi. Heyet, sayının çok olması nedeniyle, sanıkların salona alınmasının zaman alacağını belirterek, davaya devam edilmesi mümkün görülmediğini belirtti. İlk iki oturumda, sanık ve seyircilerin mahkeme heyetini protesto ederek yuhaladıkları, alkışladıkları gerekçesiyle, bugünkü oturumun seyircisiz yapılmasına karar verdi. Heyet, kamera kayıtlarının çözümünün yapılarak heyeti alkışlayıp, yuhalayanlar hakkında suç duyusunda bulunulmasına da hükmetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler