Avustralya 'yerli hakları'nı kabul etti

Avustralya, daha önce karşı çıktığı BM Yerli Hakları Bildirisi'ni resmen kabul etti. Bildiri, temel olarak yerli halkın kültür, dil ve kimliğinin tanınmasını içeriyor. Nüfusunun yüzde 2.6'sını yerlilerin oluşturduğu Avustralya, yerlilere yönelik asimilasyon çalışmaları nedeniyle dünyadan tepki topluyordu.

Avustralya 'yerli hakları'nı kabul etti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.04.2009 - 07:35

Avustralya hükümeti, daha önce karşı çıktığı BM Yerli Hakları Bildirisi'ni kabul ettiğini resmen açıkladı.

''Yerli İşleri'' Bakanı Jenny Macklin konuya ilişkin açıklamasında, ''Avustralya için tutumunu değiştirerek, yerli ve yerli olmayan Avustralyalılar arasındaki ilişkilerin yeni baştan kurulmasına destek olmanın zamanının geldiğini'' söyledi. Avustralya nüfusunun yüzde 2.6'sını yerliler oluşturuyor.

 

BM Yerli Hakları Bildirisi

Dünya genelindeki toplam nüfusu 370 milyona yakın olduğu ifade edilen yerli halkların haklarının korunmasını amaçlayan bildiri, 2007 yılında BM Genel Kurulu'nda ele alınmış, Türkiye'nin da arasında olduğu 143 ülkenin lehte oy kullandığı bildiri için Avustralya ile birlikte ABD, Kanada ve Yeni Zelenda karşı oy, arasında Rusya ve Kolombiya'nın da yer aldığı olduğu 11 ülke çekimser oy kullanmıştı.

Ülkenin mevcut yasalarının üstünde olmadığı kabul edilen bildiri, temel olarak yerli halkın kültür, dil ve kimliğinin tanınmasını içeriyor.

Yerli halklara kendi kaderini belirleme hakkı, toprak ve doğal kaynakların kullanımında söz hakkı olması, daha önce ellerinden alınmış doğal kaynak veya topraklar için tazminat ödenmesi gibi konuların da öngörüldüğü bildiri, yine de bağlayıcı özellik taşımıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler