AYM'den, internet yasasına kısmi iptal
Anayasa Mahkemesi, internet üzerinden yapılan yayınların ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesine ilişkin yasada yapılan değişikliğin bazı hükümlerini iptal etti.
CHP tarafından yapılan başvuruyu sonuçlandıran Anayasa Mahkemesi (AYM), daha önce internet yasasıyla ilgili yapılan düzenlemelerde eklenen maddelerin bazılarını iptal etti. İlgili yasaya eklendiğinde tartışmalara neden olan ve kullanıcılarının internette yaptığı hareketlerin 1-2 yıl arasında saklanmasını öngören madde de AYM tarafından iptal edilen maddeler arasında yer aldı. Ayrıca, erişime kapatılan içeriğe, alternatif yollardan ulaşılmaması için içerik sağlayıcıların önlem almasını gerektiren madde de iptal edildi. AYM, yasanın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na, (TİB) internette yapılan yayının içeriğini durdurma yetkisi veren hükümlerin iptal istemlerini ise reddetti. Buna göre TİB, gerek gördüğünde, erişime kapatılma kararı verdiği siteleri engellemeye devam edebilecek.
AYM tarafından iptal edilen İnternet Yasası’nın bazı maddeler şöyle:
“Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini 1 yıldan az ve 2 yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür”, “Yer sağlayıcılar, yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptıkları işin niteliğine göre sınıflandırılabilir ve hak ve yükümlülükleri itibarıyla farklılaştırılabilirler”, “Yer sağlayıcı, Başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür”, “Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında Başkanlık tarafından 10 bin Türk Lirasından 100 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası verilir” ‘Erişim sağlayıcının yükümlülükleri’ başlıklı maddede yer alan “Başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla, yükümlüdür” hükümleri de iptal edildi.
Video Haberler
-
İmza attı, e-Devlet'e girince hayatının şokunu yaşadı
-
Kimya fabrikasında yangın: 2 bin metrekare alan kül oldu
-
Hindistan'da şiddetli yağışlar sebebiyle 8 kişi öldü
-
Nebati'ye göre ekonomi 'sürekli büyüyor'
-
Nisa bebeğin annesine tahliye
-
Metrodaki bıçakla saldırıda, güvenliğe 'ihmal' davası
-
Tehlikeye aldırmadı, minibüsün üzerinde 'ev' taşıdı
-
Bahçeli'den kürsüde 'gaf'
-
Kereste fabrikasında korkutan yangın
-
İstanbul Boğazı'ndaki yasa dışı midye avcılarına suçüstü
En Çok Okunan Haberler
-
Kadıköy Belediyesi'ne operasyon!
-
AKP'de büyük kan kaybı
-
Araç sahipleri dikkat! Yüzde 25 zam geldi
-
'Hesap soracağız' dedi; planı anlattı!
-
Öz kızına cinsel saldırıda bulunan babaya tahliye
-
İsveç NATO kararını verdi
-
İBB Meclisi'nde 'İmamoğlu' tartışması
-
Bir büyük zam haberi daha!
-
Bahçeli'den kürsüde 'gaf'
-
Çarpıcı 'AKP' ayrıntısı: Yalnızca yüzde 4,2