Aziz Tunç'un 'Maraş Kıyımı'

PEN Türkiye Merkezi temmuz ayı kitabı olarak Aziz Tunç'un kaleme aldığı 'Maraş Kıyımı'nı seçti.

Yayınlanma: 03.08.2011 - 09:11
Abone Ol google-news

PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu’nun yaptığı değerlendirme sonucunda, 2011 yılı temmuz ayı kitabı olarak Aziz Tunç’un kaleme aldığı “Maraş Kıyımı”seçildi.

Pen Türkiye Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 23- 24 Aralık 1978 tarihinde gerçekleştirilen Maraş Katliamı’nda resmi açıklamaya göre 100’ün üzerinde yurttaşın öldüğü anımsatılarak “Binin üzerinde insan da yaralanmıştır. Maraş kıyımı da öncekiler ve sonrakiler gibi geçiştirilmeye, hatta unutturulmaya çalışılmıştır. Ama hayata, topluma, doğru bilgilere, adalete ve geleceğe önem veren araştırmacılar daima vardır” denildi.

Belge Yayınevi Türkiye İncelemeleri Dizisi’nden yayımlanan 500 sayfalık “Maraş Kıyımı” adlı eserin, katliamın 19. yüzyıl sonuna uzanan tarihsel arka planı ve anatomisi üzerine olduğu belirtilerek şöyle devam edildi: “Bir katliamın unutturulması ya da çarpıtılması bir başka katliamdır: Hakikat ve adalet katliamı. Dünya Yazarlar Birliği PEN, 1921’den beri dünya barışı davasına katkıda bulunma mücadelesindedir. Bunun için sağlıklı bir tarih anlayışı ve bilgisi son derece önemlidir.”

Bu değerlendirme sonucunda, PEN Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu olarak, “Maraş Kıyımı” adlı eserin ayın kitabı seçildiği belirtilirken, “suçluların zamanaşımı bahanesine sığınılmaksızın adalet önünde hesap vermesinin sağlanması” talep edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler